Πύραυλος Taurus | Η συνομιλία των Γερμανών αξιωματικών που διέρρευσε η Ρωσία
Defence Redefined
Published on 04/03/2024 at 18:37

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT δημοσιοποίησε συνομιλία αξιωματικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι συζητούν για την παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και αναφέρονται στην προμήθεια πυραύλων Taurus. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αποκλείσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο να ανάπτυξης πυραύλων Taurus στην Ουκρανία παρά τα αιτήματα της κυβέρνησης Ζελένσκι και πιέσεις από στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. 

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Πρόταση για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η συνομιλία υπεκλάπη ενώ έρευνα διεξάγει η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD).

Ο πύραυλος κρουζ αέρος – εδάφους Taurus KEPD 350 είναι γερμανικής και σουηδικής προέλευσης και κατασκευάζεται από την Taurus Systems GmbH, συνεργασία μεταξύ της MBDA Deutschland GmbH (πρώην LFK) και της Saab Bofors Dynamics. Χρησιμοποιείται από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Νότια Κορέα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Taurus KEPD 350E:

  • Εμβέλεια: >500 χλμ
  • Μήκος: 5 μ
  • Βάρος: 1400 κιλά
  • Βάρος κεφαλής: 480 κιλά

O πύραυλος πλεύσης Taurus KEPD 350E μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά στόχων εδάφους και πολεμικών πλοίων. Υπάρχουν όμως διαθέσιμες εκδόσεις και για χερσαίες και θαλάσσιες πλατφόρμες. 

Χρησιμοποιεί σύστημα πλοήγησης INS, υποστηριζόμενο από GPS όμως μπορεί να δράσει και σε περιβάλλον όπου η χρήση GPS καθίσταται αδύνατη. Η κεφαλή δύο σταδίων την οποία διαθέτει, επιτρέπει την διάτρηση σκληρών και καλυμμένων στόχων (HDBT) καθώς και εκρήξεις διασποράς για πλήγματα σε στόχους περιοχής. 

Ένα να από τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ο προγραμματιζόμενος πυροσωλήνας  πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος δύναται να ενεργοποιηθεί σε προεπιλεγμένο υψομετρικό σημείο εντός του στόχου μέσω τεχνολογιών καταμέτρησης επιπέδων και ανίχνευσης κενού (void-sensing).

Η Γερμανία το χρησιμοποιεί στα αεροσκάφη, η Ισπανία στα EF-18 και η Νότιος Κορέα στα F-15K. Είναι επίσης συμβατός και με άλλους τύπους αεροσκαφών όπως τα EF Typhoon, JAS39 Gripen, F-16 Fighting Falcon και F-35 Lightning. 

Διαβάστε επίσης: MBDA – SAAB | Πρόθυμοι να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This