Γερμανία | Πρόταση για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 26/05/2023 at 17:29

H Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους πλεύσης (cruise) μεγάλου βεληνεκούς, και συγκεκριμένα τον πύραυλο Taurus KEPD 350.

Ο πύραυλος Taurus, ο οποίος προσφέρει σε γενικές γραμμές παρόμοιες δυνατότητες με τον βρετανικό Storm Shadow ή τον γαλλικό SCALP-EG (ίδιο σύστημα με Storm Shadow), χρησιμοποιείται για να χτυπήσει εις βάθος και πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Επιπλέον το σύστημα υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα στον γερμανικό στρατό.

Ο Roderich Kiesewetter, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από το 2009 και πρώην αξιωματικός του γενικού επιτελείου, πιέζει την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να εγκρίνει τη μεταφορά του πυραύλου Taurus στην Ουκρανία δηλώνοντας βέβαιος ότι ο εν λόγω πύραυλος θα ενσωματωθεί γρήγορα στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, όπως έχει ήδη γίνει με το Storm Shadow.

Το εν λόγω stand-off βλήμα μεταφέρεται αποκλειστικά από τα μαχητικά αεροσκάφη Tornado IDS, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν γύρω στο 2030 για να αντικατασταθούν από αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον του πυραύλου.

Διαβάστε επίσης: ILA 2022 | Η MBDA Γερμανίας παρουσίασε το νέο standoff πυραυλικό σύστημα επιφανείας-επιφανείας JFS-M – VIDEO

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Εμβέλεια: > 500 χλμ
  • Βάρος: 1400 κιλά
  • Μήκος: 5 μέτρα
  • Βάρος Πολεμικής κεφαλής: 480 κιλά

Το σύστημα πλοήγησης χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης (INS), που υποστηρίζεται συνεχώς από GPS, ενώ βασίζεται και σε επίγειους αισθητήρες επιτρέποντας στο σύστημα να διατηρήσει την προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης του ακόμη και χωρίς μόνιμη διαθεσιμότητα GPS. Επίσης, η αρθρωτή αρχιτεκτονική του επιτρέπει συνεχείς μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Ακόμα, η πολεμική κεφαλή δύο σταδίων συνδυάζει τόσο μεγάλες δυνατότητες διείσδυσης σε σκληρούς και προστατευμένους (π.χ. υπόγειους) στόχους υψηλής αξίας (hard and deeply buried targets – HDBT), όσο και υψηλής εκρηκτικότητας θραύσματα εναντίον στόχων περιοχής. 

Για την ακρίβεια ένα από τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ο προγραμματιζόμενος πυροσωλήνας  πολλαπλών χρήσεων, ο οποίος δύναται να ενεργοποιηθεί σε προεπιλεγμένο υψομετρικό σημείο εντός του στόχου μέσω τεχνολογιών καταμέτρησης επιπέδων και ανίχνευσης κενού (void-sensing).

Το TAURUS βρίσκεται σε υπηρεσία στο οπλοστάσιο των γερμανικών Tornado IDS, των ισπανικών EF-18 και των νοτιοκορεάτικων F-15K και κατασκευάζεται από την MBDA Deutschland και την Saab Dynamics.

Διαβάστε επίσης: MBDA – SAAB | Συνεργασία για το AKERON MP

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This