Πολωνία | Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από τον ΕΜΕ για αμυντικές δαπάνες
Defence Redefined
Published on 28/03/2023 at 13:06

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα λάβει έως και 300 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αγορές όπλων μέχρι το Πάσχα, στα οποία θα προστεθούν άλλα 500-600 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους μήνες, ως αποζημίωση για όπλα που στάλθηκαν στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ο Mateusz Morawiecki πρόσθεσε ότι αυτό θα καθιστούσε την Πολωνία το μ μάλλον ευεργετημένου κράτους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (ΕΜΕ) της ΕΕ, που ορίζεται ως ένας μηχανισμός χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού για ενέργειες της ΕΕ με στρατιωτικές και αμυντικές επιπτώσεις. Ο Πολωνός πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση στο κλείσιμο της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IAR.

Ο Morawiecki πρόσθεσε ότι για να αντικαταστήσει παλαιότερα όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, η Πολωνία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους της ΕΕ για να αγοράσει όπλα και πυρομαχικά, καθώς και να δημιουργήσει νέες τεχνολογικές γραμμές για την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών και διαφόρων τύπων όπλων.

Ο Morawiecki υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ΕΜΕ.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Οι ΗΠΑ εγκαινίασαν την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στη χώρα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνης είναι ένα μέσο εκτός προϋπολογισμού που ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί ως παγκόσμιος πάροχος ασφάλειας. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 για τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας.

Το ΕΜΕ αποτελείται από δύο πυλώνες: έναν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και έναν για μέτρα αρωγής και καλύπτει ένα αυξημένο φάσμα στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ, που επιτρέπουν στην ΕΕ να υποστηρίζει εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε διμερώς είτε μέσω διεθνών ή περιφερειακών οργανισμών. Ο υπόψη Μηχανισμός αντικαθιστά τους μηχανισμούς Athena και African Peace Facility, που έχουν πάψει να υφίστανται και έχει παγκόσμια γεωγραφική εμβέλεια.

Το ΕΜΕ έχει συνολικό δημοσιονομικό ανώτατο όριο 7.979.000.000 ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Δεδομένου ότι το ΕΜΕ είναι μέσο εκτός προϋπολογισμού, τα κράτη μέλη της ΕΕ καταβάλλουν τις συνεισφορές τους απευθείας κάθε χρόνο, με βάση τον εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό για το ΕΜΕ.

Μέσω του EΜΕ, η ΕΕ έχει την ικανότητα να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό για να αυξήσει την δυνατότητα ασφάλειας και άμυνας των εταίρων της. Αυτά υπόκεινται σε αυστηρές διασφαλίσεις και μηχανισμούς ελέγχου, ενώ σε κάθε βήμα πρέπει να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Με πόρους που ανέρχονται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΕΜΕ καλύπτει το κόστος στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ειδών που έχουν σχεδιαστεί για την παροχή θανατηφόρου ισχύος για αμυντικούς σκοπούς, καθώς και υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής.

Με πληροφορίες από: Reuters, EPF

Διαβάστε επίσης: EDA | Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This