Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο Ισραήλ την 24η Μαΐου εν μέσω ισραηλινοπαλαιστινιακών εχθροπραξιών
Defence Redefined
Published on 21/04/2022 at 08:59

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανήγγειλε χθες Τετάρτη ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ την 24η Μαΐου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναθέρμανσης της σχέσης των δύο κρατών, τέσσερα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των πρεσβευτών τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η τουρκική και η ισραηλινή κυβέρνηση αποπειρώνται τις τελευταίες εβδομάδες να αποκαταστήσουν την άλλοτε συμμαχική διμερή σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Η ενέργεια θεωρείται δυνητικό πεδίο συνεργασίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα πως τρέφει “πολλές ελπίδες” πως πράγματι θα προωθηθεί συνεργασία της χώρας του με το Ισραήλ στο πεδίο της ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ωστόσο, προχθές Τρίτη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι τόνισε στον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ πως είναι πολύ αναστατωμένος εξαιτίας των θανάτων και των τραυματισμών Παλαιστινίων σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Όχθη και στο τέμενος Αλ Αξά εν μέσω του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Οι δύο χώρες απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους το 2018. Έκτοτε, οι αντεγκλήσεις είναι συχνές: για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, για την τουρκική υποστήριξη στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και άλλα θέματα στα οποία οι θέσεις τους είναι διαμετρικά αντίθετες.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη την 24η Μαΐου. Στο σκέλος του ταξιδιού του στο Ισραήλ, θα τον συνοδεύσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σημείωσε. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την προοπτική οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στα πόστα τους, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά στην Δαμασκό

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εξαπέλυσαν σήμερα ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, που προχώρησε από την πλευρά του σε σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον του θύλακα όπου κυβερνά η Ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, εξελίξεις που αυξάνουν την ανησυχία για νέα στρατιωτική κλιμάκωση, με φόντο τις εντάσεις στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Χθες Τετάρτη το βράδυ ρουκέτα, η δεύτερη αυτή την εβδομάδα, εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και κατέπεσε σε χωράφι στην ισραηλινή κοινότητα Σντερότ (νότια), χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε εξαπολύοντας σειρά αεροπορικών πληγμάτων σε κεντρικό τομέα της μικρής, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης (2,3 εκατ. κάτοικοι) παλαιστινιακής περιοχής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τα πλήγματα αντιποίνων, άλλες τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, πάντως αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν μέσα στη νύχτα σε ισραηλινές κοινότητες που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανταλλαγή πυρών, η δεύτερη μέσα σε αυτή την εβδομάδα, που συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές μετά το τέλος του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τον Μάιο του 2021, καταγράφηκε μετά τα επεισόδια του σαββατοκύριακου ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς αστυνομικούς στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, γνωστό με την ονομασία Όρος του Ναού στην εβραϊκή παράδοση.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Σφοδρές συγκρούσεις στην Πλατεία των Τεμενών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This