ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ | Η πρώτη κοινή συμμετοχή Σερβικών και Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 09/05/2021 at 08:30

Μετά από τριετή απουσία Σέρβων στρατιωτικών στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η Σερβία απέστειλε πρόσφατα μια ομάδα η οποία θα συμμετέχει στην Αστυνομική Δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (UNPOL). 

Η ομάδα η οποία προέρχεται από την Στρατονομία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπηρετεί ως μέρος του Βρετανικού αποσπάσματος και αποτελεί την πρώτη κοινή συμμετοχή των Σερβικών και Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: Υποστράτηγος Ingrid Gjerde | Η νέα Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η τελετή αποστολής του Σερβικού αποσπάσματος πραγματοποιήθηκε στους στρατώνες “Banjica“ στο Βελιγράδι τον περασμένο μήνα και σε αυτή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και η Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σερβία Sian MacLeod.

Η πρώτη Σερβική αποστολή ως μέρος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010 με συνεχή παρουσία μέχρι το 2018. Τον περασμένο Μάρτιο τα Ηνωμένα Έθνη είχαν διορίσει την Υποστράτηγο Ingrid Gjerde από τη Νορβηγία, ως νέα Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκαλώντας την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των δύο πλευρών στην Κύπρο αφού όπως ισχυρίστηκε δεν ενημερώθηκε το ψευδοκράτος για τον υπόψη διορισμό.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ιδρύθηκε με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964, και αποτελεί την μακροβιότερη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπηρετούν συνολικά 1026 άτομα όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί προερχόμενα από διάφορες χώρες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Σλοβακία και την Αργεντινή να αποτελούν τα έθνη με την μεγαλύτερη συνεισφορά σε αριθμό προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Διαχείριση του φράχτη του Ισραήλ κατά μήκος της “Μπλε Γραμμής” | Ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να μελετήσει η Ελλάδα για την περίπτωση του Έβρου

Με πληροφορίες από: mod.gov.rs, defenceredefined.com.cy, peacekeeping.un.org

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This