ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διαχείριση του φράχτη του Ισραήλ κατά μήκος της “Μπλε Γραμμής” | Ένα παράδειγμα το οποίο πρέπει να μελετήσει η Ελλάδα για την περίπτωση του Έβρου
Defence Redefined
Published on 03/06/2020 at 12:56

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), σχετικά με περιστατικό στον “συνοριακό” φράχτη στην λεγόμενη “Μπλε Γραμμη” (Blue Line), ο οποίος χωρίζει το Ισραήλ με τον Λίβανο, η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να μελετήσει τον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών τα οποία πιθανόν να προκύψουν στον Έβρο. 

Η ανάρτηση των IDF, έγινε αμέσως μετά από δημοσίευμα λιβανέζικου μέσου ενημέρωσης το οποίο ισχυριζόταν ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), παραβίασαν την προκαθορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, “Μπλε Γραμμή”. 

Μέσω του βίντεο που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, γίνεται επεξήγηση από τον Εκπρόσωπο Τύπου Διεθνών Σχέσεων των IDF Αντισυνταγματάρχη Jonathan Conricus, ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις δεν παραβίασαν την “Μπλε Γραμμή” αλλά εξήλθαν στη εξωτερική πλευρά του φράχτη ο οποίος βρίσκεται εντός του εδάφους του Ισραήλ.

 

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν την δυνατότητα επίβλεψης και με ηλεκτρονικά μέσα σε περίπτωση παραβίασης ή φθοράς του φράχτη. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να πράξει και η Ελλάδα, αφού στο πρόσφατο παρελθόν, οι παραβιασεις του φράχτη στα “νεκρά σημεία” αποτελούσαν πονοκέφαλο για τις ελληνικές δυνάμεις αφού έπρεπε να περιπολούν συνεχώς και να επιθεωρούν μεγάλες εκτάσεις του φράχτη, για τυχόν παραβιάσεις ή δολιοφθορές.

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Σε κατάσταση ετοιμότητας τα Σώματα Ασφαλείας – Εργασίες ανάπλασης του φράχτη

Για την ιστορία η “Μπλε Γραμμή” επισημάνθηκε το 2000, όταν το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από τον Λίβανο μετά από περίπου δύο δεκαετίες. Στην απουσία συμφωνηθέντων συνόρων τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν μια “γραμμή”(line of Withdrawal) μήκους 120 χιλιομέτρων η οποία επισημάνθηκε με βαρέλια χρώματος μπλε το 2007. H “Μπλε Γραμμή” επιβεβαιώνει την απόσυρση των δυνάμεων του Ισραήλ από τον Λίβανο και χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη κατά προσέγγιση αποτύπωση της συνοριακής γραμμής του 1923 και της συμφωνίας ανακωχής του 1949. 

©UNIFIL

Η γραμμή αυτή δεν αποτελεί σύνορο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ και ούτε επηρεάζει μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου. Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) έχει την ευθύνη επίβλεψης της. Στην υπόψη αποστολή η οποία ιδρύθηκε το 1978, συμμετέχουν 45 κράτη εκ των οποίων και η Κύπρος με την παρουσία ενός Αξιωματικού και ενός Υπαξιωματικού. Η Ελλάδα συμμετέχει στo θαλάσσιο σκέλος της UNIFIL (UNIFIL Maritime Task Force) με την συνδρομή ενός σκάφους (συνήθως φρεγάτας) και συνολικά 139 άτομα. Αποστολή της Maritime Task Force είναι η περιπολία στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου για αποτροπή εισαγωγής παράνομων φορτίων οπλισμού καθώς και η παροχή βοήθειας και εκπαίδευσης στο Ναυτικό του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης:

Social Media και Ένοπλες Δυνάμεις | Το παράδειγμα του Ισραήλ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΕΛΚΑΚ | 1η Δράση Καινοτομίας

ΕΛΚΑΚ | 1η Δράση Καινοτομίας

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), στο πλαίσιο έναρξης της λειτουργίας του ανακοίνωσε την πρώτη…

Pin It on Pinterest

Share This