Ουκρανία | Καταστροφή ραντάρ Skyguard και εκτοξευτών ASPIDE – Συστήματα που διαθέτει και η Κύπρος – VIDEO
Defence Redefined
Published on 26/07/2023 at 19:24

Φωτογραφίες και VIDEO που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, απεικονίζουν ρωσικό περιφερόμενο πυρομαχικό τύπου Lancet να καταστρέφει το αντιαεροπορικό σύστημα SPADA αποτελούμενο από ραντάρ Skyguard και εκτοξευτές πυραύλων Aspide, τα οποία υπηρετούν στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το σύστημα αεράμυνας SPADA μικρού βεληνεκούς δόθηκε εντός του 2023 στην Ουκρανία από την Ιταλία.

Oι δυνατότητες του εν λόγω συστήματος εναντίον σύγχρονων εναέριων απειλών, μη επανδρωμένων αεροχημάτων με μικρό RCS και περιφερόμενων πυρομαχικών, είναι περιορισμένες.

Για την ακρίβεια το ραντάρ του συστήματος Skyguard σχεδίασης δεκαετίας του 1970 δεν μπορεί να εντοπίσει και να εγκλωβίσει μικρά πολυκόπτερα drones και ούτε μπορεί να καθοδηγήσει τους πυραύλους Aspide σε τέτοιου είδους στόχους. Στο συγκεκριμένο συμβάν ωστόσο το σύστημα κτυπήθηκε από περιφερομένο πυρομαχικό με μέγεθος μεγαλύτερου από drone ενώ το ραντάρ του δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρα σε λειτουργία ή όχι.

Διαβάστε επίσης: Skynex | Το αντιαεροπορικό σύστημα της Rheinmetall με ειδικό ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην δυνατότητα αναβάθμισης των αντιαεροπορικών συστημάτων “ΟΘΕΛΛΟΣ” που διαθέτει η Εθνική Φρουρά με σκοπό ακριβώς την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών αλλά και απειλών όπως βλήματα πυροβολικού, όλμων και ρουκετών.

Το σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ” της Εθνικής Φρουράς

Το σύστημα “ΟΘΕΛΛΟΣ” της Εθνικής Φρουράς είναι ρυμουλκούμενο επί οχημάτων Steyr 6Χ6, αποτελείται από το ραντάρ/κέντρο διεύθυνσης πυρός Skyguard, 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων Aspide 2000 και 2 δίδυμα πυροβόλα 35 χιλ Oerlikon GDF. 

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Η αναβάθμιση του ΟΘΕΛΛΟΣ για την αντιμετώπιση ανάλογου τύπου απειλών θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρωτίστως ένα νέο ραντάρ για εντοπισμό και μεταβίβαση δεδομένων για εγκλωβισμό στόχων τύπου C-RAM (Counter Rocket, Artillery, Mortars) στα πυροβόλα τα οποίο θα είναι ικανό να αναχαιτίσουν και τα μικρά πολυκόπτερα drones. Δευτερευόντως απαραίτητη θα ήταν η δυνατότητα για χρήση πυρομαχικών AirBurst τύπου Ahead® 35 χιλ τα οποία εκρήγνυνται σε προκαθορισμένη απόσταση από τον στόχο, διασπείρουν 152 βολίδες βολφραμίου και δημιουργούν ένα είδος “τοίχους” κατά ποικίλων απειλών που ίπτανται σε χαμηλό υψόμετρο. 

Δείτε εδώ παρουσίαση από την Rheinmetall για το δίδυμο πυροβόλο Oerlikon GDF 009, των 35 χιλ και τις δυνατότητες του κατά την διάρκεια της DEFEA 2023.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Πύραυλος TOR αστοχεί εναντίον drone DJI MAVIC 1 – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This