Ουκρανία | Πύραυλος TOR αστοχεί εναντίον drone DJI MAVIC 1 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/07/2023 at 17:13

Την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης διαφόρων συστημάτων ειδικά για αντιμετώπιση drones (anti-drone systems) αναδεικνύει η Cerbair με παρακάτω βίντεο (στο τέλος του άρθρου).

Το βίντεο απεικονίζει ένα αντιαεροπορικό σύστημα τύπου TOR (M1 ή M2) να αποτυγχάνει να πλήξει ένα drone τύπου DJI MAVIC 1, το οποίο αιωρείτο ή πετούσε με χαμηλή ταχύτητα.

Από τα διαθέσιμα πλάνα, μπορεί να εκτιμηθεί ότι το ραντάρ εντοπισμού και εγκλωβισμού του TOR απέδωσε αποτελεσματικά, καθώς κατάφερε να εντοπίσει και καθοδηγήσει με επιτυχία τον πύραυλο ενάντια σε έναν τόσο μικρό και αργό στόχο, παρόλο που στην τερματική φάση ο πύραυλος δεν εξερράγη.

Το σύστημα TOR  χρησιμοποιεί καταύγαση (φωτισμό) στόχου μέσω του ραντάρ ιχνηλάτησης αφού ο πύραυλος (9M331) δεν διαθέτει αισθητήρα αναζήτησης. Κατά την τερματική φάση ο πυροσωλήνας εγγύτητας του πυραύλου αναλαμβάνει την πυροδότηση της πολεμικής κεφαλής του πυραύλου βάρους 15 κιλών μέσω μιας μικρής κεραίας ραντάρ στην κεφαλή του πυραύλου.

Διαβάστε επίσης: TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι ο πυροσωλήνας εγγύτητας δεν λειτούργησε αποδοτικά και αυτό είναι πιθανό, δεδομένου του μικρού μεγέθους του στόχου και της αργής του ταχύτητας, παρόλο που το TOR θεωρητικά είναι σύστημα αεράμυνας για point defence. 

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι δεν είναι ούτε επιχειρησιακά ούτε οικονομικά επιθυμητό να εκτοξεύεις έναν ακριβό αντιαεροπορικό πύραυλο με περιορισμένο απόθεμα εναντίον ενός στόχου τόσο χαμηλής αξίας.

Κατά την Cerbair, θα ήταν πιο αποδοτικό να χρησιμοποιηθεί ένα εξειδικευμένο σύστημα έναντι αυτού του είδους την απειλή, καθώς το επιπλέον κόστος ενός τέτοιου συστήματος θα αποσβεστεί ταχύτατα από την εξοικονόμηση των ακριβότερων αντιαεροπορικών πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: Cerbair | Lessons learned από τις επιθέσεις με drones των Χούθι στα ΗΑΕ

Το σενάριο αντιμετώπισης drone ή άλλων απειλών με μικρό ίχνος ραδιοτομής (RCS) όπως βλήματα πυροβολικού, όλμων και ρουκετών έχει αναδειχθεί αρκετές φορές από την ιστοσελίδα μας και πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο με αναφορές στα TOR M1 της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This