Ουκρανία | Η Ολλανδία θα παραδώσει παθητικά ραντάρ VERA-NG της τσεχικής ERA
Defence Redefined
Published on 15/06/2023 at 18:14

Το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε την προμήθεια τεσσάρων παθητικών ραντάρ VERA-NG από την τσεχική εταιρεία ERA έναντι 150 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην επαύξηση των ουκρανικών δυνατοτήτων στον τομέα της αεράμυνας, του ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και της τακτικής επίγνωσης της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι στελέχη της ERA συμμετείχαν τόσο στο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην DEFEA 2023.

Διαβάστε επίσης: Η Αμυντική συνεργασία Κύπρου – Τσεχίας στο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο

 Το VERA-NG θα παραδοθεί στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον και πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αμυντική συνεργασία Ολλανδίας και Τσεχίας με φόντο την Ουκρανία, ύστερα από την προμήθεια 100 τσεχικών αντιαεροπορικών συστημάτων MR-2 “Viktor” και τον εκσυγχρονισμό 45 Τσεχικών T-72EA αρμάτων μάχης προς αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκ μέρους της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επίμαχη προμήθεια παρέχει ένα προηγμένο και σύγχρονο σύστημα παθητικής επιτήρησης με δυνατότητες Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (Passive Surveillance ESM Tracker), που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση, τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την παρακολούθηση αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων στόχων.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Εκτοξευτές RM-70 από την Τσεχία και αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA στο οπλοστάσιο του Κιέβου

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολυστατικό (multistatic) σύστημα ραντάρ, το οποίο περιέχει πολλαπλά χωρικά διαφορετικά συστήματα μονοστατικού ραντάρ με κοινή περιοχή κάλυψης.

Ειδικότερα, το σύστημα VERA-NG αποτελείται από τέσσερις δέκτες (ένας κεντρικός και τρεις συμπληρωματικοί σταθμοί) με εύρος κάλυψης 360 μοιρών (αζιμούθιο), οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός συνδέσμου μικροκυμάτων. Επιπρόσθετα, το σύστημα πλαισιώνεται με δικό του σταθμό διοίκησης, το οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες από τους σταθμούς.

Για τον εντοπισμό της θέσης πηγής των ραδιοσυχνοτήτων, το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί μία νέα μέθοδο για τη βέλτιστη εκτίμηση της θέσης πηγής από τις κατευθύνσεις άφιξης (Direction of Arrival – DOA) του σήματος πηγής. Η κατεύθυνση άφιξης υπολογίζεται εκτιμώντας τη διαφορά χρόνου άφιξης (Time Difference of Arrival – TDOA) του σήματος πηγής από τον εκάστοτε σταθμό.

Επομένως, η τομή των μετρήσεων αυτών των τριών σταθμών τοποθετεί τον στόχο σε μια γραμμή, παρέχοντας τρισδιάστατη (3D) μέτρηση της θέσης του στόχου εκπέμποντας μηδενική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, γεγονός που το καθιστά “αόρατο”.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VERA-NG συμπεριλαμβάνουν:

  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: έως 400 χλμ
  • Δυνατότητα παρακολούθησης 500 στόχων σε πραγματικό χρόνο
  • Στοχοποίηση: Έως και 10,000 στόχοι
  • Εύρος συχνοτήτων: 50 MHz – 18 GHz

Περεταίρω, το σύστημα χαρακτηρίζεται από ισχνή ενεργειακή κατανάλωση και συμπαγές περιβαντολογικό αποτύπωμα, ενώ η υλικοτεχνική του υποστήριξη βασίζεται σε απάρτια COTS (Commercial off-the-shelf).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστουν οι δυνατότητες του συστήματος υπό όρους τακτικής ευελιξίας, καθώς πρόκειται για ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα ταχείας ανάπτυξης, το οποίο δύναται να επιχειρήσει τόσο ως φορητό σύστημα από ένα άτομο, σε πορεία , όσο και ως σταθερό είτε σε τρίποδα είτε ως διάταξη πύργου με μεταφερόμενο ιστό 12 και 25 μέτρων.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | RF HUNTER – Αποκάλυψη του “Κυνηγού” Συχνοτήτων από την SignalGeneriX στην EUROSATORY

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This