Η Αμυντική συνεργασία Κύπρου – Τσεχίας στο 1ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 06/05/2023 at 12:09

Τρόπους περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια εποχή που παρατηρείται αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, συζήτησαν χθες Κύπρος και Τσεχία κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, την Πρεσβεία της Τσεχίας στην Κύπρο και το ΚΕΒΕ (μέσω του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας) , και σε αυτό παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης καθώς και Αξιωματούχοι από την Τσεχία.

Όπως αναφέρθηκε στο φόρουμ, μπορούν να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τσεχία έχει μια αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων, ενώ η κυπριακή βιομηχανία εστιάζεται στην παροχή ηλεκτρονικών συστημάτων και λογισμικών.

Ειδικότερα, η τσεχική αμυντική βιομηχανία εκπροσωπήθηκε από τις εταιρείες SVOS, ERA, Tatra Trucks, Excalibur Army, AVEC CHEM, και GRAND DETECTION, οι οποίες στο τέλος του Φόρουμ συμμετείχαν σε B2B επιχειρηματικές συναντήσεις με εταιρείες του κυπριακού αμυντικού οικοσυστήματος, μεγιστοποιώντας το όφελος της συμμετοχής τους στο Φόρουμ και αυξάνοντας τις πιθανότητες τους για υψηλής ποιότητας επιχειρηματικές διασυνδέσεις.

Χαιρετίζοντας το φόρουμ, ο κ. Γιωργάλλας τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις για αυξημένες επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας, ενώ επεσήμανε πως σημαντικό μέρος των δαπανών κατανέμεται στους εξοπλισμούς και στην έρευνα και καινοτομία.

Όπως είπε, κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε 10 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP) και σε 7 έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας θα λάβει χρηματοδότηση €3 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έργα διττής χρήσης (συστήματα πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης).

Ακόμα, σημείωσε πως η εκδήλωση συνιστά μια σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για νέες λεωφόρους συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Τσεχίας. Ο τομέας της άμυνας και της ασφάλειας, κατέληξε, διαθέτει επίσης μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ των κρατών και επίσης συνεισφέρει στη βιομηχανική συνεργασία και την έρευνα και καινοτομία.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΕΚ | Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών που σχετίζονται με την Άμυνα (ENDR)

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Νέμετς εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τη διμερή συνεργασία να κυμαίνεται σε ευρεία γκάμα θεμάτων όπως από την πολιτική και τα ευρωπαϊκά θέματα, στο εμπόριο, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση.

H Ράτκα Κοντέρλοβα, Γενική Διευθύντρια στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Συνεργασίας στο τσεχικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό πως η τσεχική αμυντική βιομηχανία είναι πρόθυμη να συνεργασία προς την κατεύθυνση νέων συνεργασιών με δυνητικούς εταίρους από τη Κύπρο, εξηγώντας ότι η τσεχική αμυντική βιομηχανία, ναι μεν έχει μια μακρά παράδοση, ωστόσο εξαρτάται ευρέως από τις εξαγωγής επειδή ο στρατός της χώρας είναι μικρός για να καταστήσει βιώσιμη τη βιομηχανία.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας υπάρχουν τέσσερα έργα στα οποία συνεργάζονται τσεχικές και κυπριακές εταιρείες με το EDF να είναι μία από τους τομείς που έχει καταδειχθεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης μεταξύ της Κύπρου και τις Τσεχικής Δημοκρατίας, κατέληξε.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα με την οποία υπάρχουν εξαίρετες πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και προσπαθούν συνεχώς να βρούμε νέους τρόπος στενής επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας και οι δύο χώρες στοχεύουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους τομείς και ενισχύουν τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Σημείωσε δε πως η Τσεχία επικεντρώνεται περισσότερο στους εξοπλισμούς και στο υλικό, ενώ οι κυπριακές αμυντικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται αισθητήρες και λογισμικό, και συνεργασία μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών θα ήταν αμοιβαία επωφελής για τις οικονομίες τους, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Τσεχίας | Ανάπτυξη συνεργασιών στον Τομέα της Ασφάλειας και της Αμυντικής Βιομηχανίας

Η Κριστίνα Χέμλμ, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Συνδέσμου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τσεχίας (DSIA), είπε ότι η χώρα της δεν έχει τόση εμπλοκή στα ευρωπαϊκά έργα όπως η Κύπρος, αλλά πάνε προς τα εκεί. Όπως είπε, η τσεχική αμυντική βιομηχανία διαθέτει διαφοροποίηση και μπορεί να κατασκευάσει από οπλικά συστήματα εδάφους, συστήματα αεράμυνας και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σημείωσε ωστόσο ότι το 90% της της παραγωγής της βιομηχανίας κατανέμεται σε εξαγωγές, εκ των οποίων το ένα τρίτο σε χώρες της ΕΕ. Είπε ακόμη ότι o DSIA αριθμεί 160 εταιρείες-μέλη.

Τέλος, παρουσιάζοντας τη κυπριακή αμυντική βιομηχανία, ο Τάσος Κουνούδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Έρευνας και Καινοτομίας, μέλος του ΚΕΒΕ είπε πως η κυπριακή αμυντική βιομηχανία είναι νεαρή και αναπτυσσόμενη και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συνέργειες με την τσεχική βιομηχανία.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος συστάθηκε το 2010, ενώ το 2019 συστάθηκε το σύμπλεγμα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας, στο οποίο ανήκουν 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα προϊόντα διπλής χρήσης. Τα μέλη του δραστηριοποιούνται σε 17 έργα με συνολικό προϋπολογισμό €127 εκατ., ενώ ο Σύνδεσμος είναι ο εθνικός εκπρόσωπος στο EDF, ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουνούδης, κυπριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται στους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων, αισθητήρων, ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων, διαστήματος και επικοινωνιών, τεχνητής νοημοσύνης και βιώσιμης ενέργειας.

Τέλος, είπε ότι κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) βρίσκονται στον κατάλογο των κορυφαίων ευρωπαϊκών ΜΜΕ που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά έργα.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρηματικό Workshop Κύπρου – Γαλλίας | Ανάπτυξη συνεργασιών στον Τομέα της Ασφάλειας και της Αμυντικής Βιομηχανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This