Ουκρανία | Η επιχειρησιακή κατάσταση του μετώπου της Χερσώνας
Defence Redefined
Published on 22/10/2022 at 13:00

Να εξασφαλίσουν στρατηγικό πλεονέκτημα ενόψει του χειμώνα, θέλουν Μόσχα και Κίεβο, με την Χερσώνα να αποτελεί το πιο θερμό θέατρο των επιχειρήσεων. 

Οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, θα συνεχιστούν μέχρι έως ότου το επιτρέπει ο καιρός, με τον Ουκρανικό στρατό, να θέλει τον έλεγχο της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, κάτι που θα επιφέρει τον έλεγχο της ροής πόσιμου νερού στην χερσόνησο της Κριμαίας. 

Για την ώρα, οι μάχες περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο στην περιοχή, με μικρές ουκρανικές μονάδες αναγνώρισης, να ψάχνουν τρωτά σημεία στη ρωσική άμυνα. 

Χιλιάδες άμαχοι στην πόλη της Χερσώνας, εκκενώνονται από τον ρωσικό στρατό, στην ανατολική όχθη του Δνείπερου με προορισμό τη Ρωσία, ενώ η διαδικασία της εκκένωσης της πόλης θα διαρκέσει τελικά έως 6 ημέρες. 

Άλλωστε το Κίεβο,  έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα, την έντονη δραστηριότητα των ιρανικών UAV, “Shahed-136”, τα οποία προκάλεσαν την καταστροφή του 40% των υποδομών ενέργειάς του για ηλεκτροδότηση. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στην Καχόφκα. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, στις 2 Μαρτίου.

Υπάρχουν φόβοι, ότι σε περίπτωση καταστροφής του σταθμού, τουλάχιστον 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα κατακλύσουν τις πεδιάδες στη νότια Ουκρανία, ακόμη και τη Χερσώνα, αν ο όγκος του νερού απελευθερωνόταν σκόπιμα.

Το Κίεβο, ανακοίνωσε επίσης, ότι  έχουν καθαριστεί 120 χιλιόμετρα δρόμων, έχει αποκατασταθεί η κινητή τηλεφωνία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποναρκοθέτηση των εδαφών. Συνολικά 156 εγκλήματα πολέμου έχουν καταγραφεί από την έναρξη της αποκατάστασης της περιοχής Χερσώνα.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, ότι η Μόσχα, ανέπτυξε  περίπου 2.000 Ρώσους στρατεύσιμους στην περιοχή της Χερσώνας για να αναπληρώσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τις μονάδες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι ενισχύουν την άμυνα και μετατρέπουν την πόλη σε «φρούριο», καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου απειλούν τις ρωσικές άμυνες.

Οι γέφυρες του Δνείπερου…

Μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής αποκοπής των γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα, η γέφυρα Αντονίφσκι έγινε για άλλη μια φορά στόχος των ουκρανικών HIMARS,αργά την Πέμπτη, σύμφων με  την εκπρόσωπο της νότιας επιχειρησιακής διοίκησης της Ουκρανίας, Νατάλια Χούμενιουκ. Όπως υποστηρίζει, αυτό έγινε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ., για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Δεν πραγματοποιούμε επιθέσεις σε αμάχους και οικισμούς», δήλωσε η Χούμενιουκ στην ουκρανική τηλεόραση, απαντώντας στον τοποθετημένο από τη Μόσχα αναπληρωτή επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμούσοφ, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ουκρανικών άχης στα χωριά Σουχάνοβε, Νόβα Καμιάνκα και Τσερβόνι Γιαρ στη Χερσώνα.

Πάντως, ο νέος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν αυτή την εβδομάδα αναγνώρισε την απειλή που συνιστά η αντεπίθεση της Ουκρανίας στη Χερσώνα.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους HIMARS για να χτυπήσουν την πόλη, προσθέτοντας ότι «στο σύνολό της η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη».

Επίσης, εδώ και μήνες καταγράφηκαν δολιοφθορές και δολοφονίες αξιωματούχων στη Χερσώνα που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, σε ένα από τα πιο ενεργά κινήματα αντίστασης της Ουκρανίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές – Εκρήξεις στο Κίεβο και εκκενώνεται η Χερσώνα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This