Ουκρανία | Δραματικές διαπιστώσεις Γκουτιέρες για τις συνέπειες του πολέμου
Defence Redefined
Published on 12/06/2022 at 13:00

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα ο αντίκτυπος που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και την οικονομία.

Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι 1,6 άνθρωποι είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του πολέμου.

«Τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Για όσους βρίσκονται στα πεδία των μαχών, η καθημερινότητα φέρνει νέα αιματοχυσία και πόνο, και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος, μαζί με τις άλλες κρίσεις, απειλεί να εξαπολύσει πρωτοφανές κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται σε μεγάλες αποθήκες στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επιτακτικά για την εκπόνηση ενός σχεδίου για τη μεταφορά τους εκτός Ουκρανίας.

Στην Άγκυρα πάντως, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να ανοίξει διαδρόμους που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά ζήτησε από το Κίεβο να απομακρύνει τις νάρκες από τα λιμάνια της χώρας.

Όμως η Ουκρανία απέρριψε τη ρωσική πρόταση κάνοντας λόγο για «κενές περιεχομένου» διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός των στρατευμάτων της.

 Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης:  Ουκρανία | Σχεδόν 100 μέρες από τη ρωσική εισβολή – Ανασκόπηση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This