Ουκρανία | Ασταμάτητες πυραυλικές επιθέσεις στη Κριμαία – Η στιγμή της επίθεσης κατά του Αρχηγείου του ρωσικού στόλου – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 23/09/2023 at 12:08

Η Ουκρανία εντατικοποιεί τις επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατιωτικών θέσεων στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε μια στρατηγική επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών κέντρων διοίκησης αλλά και κρίσιμων υποδομών, μέσα στα πλαίσια της Ουκρανικής αντεπίθεσης στο Νότο. 

Την Παρασκευή 22/09, οι το Κίεβο εξαπέλυσε μια νέα μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση, με την χρήση πυραύλων Storm Shadow ή και Scalp EG, κατά του ρωσικού Αρχηγείου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Όπως καταμαρτυρά το διαθέσιμο οπτικό υλικό, αριθμός πυραύλων έπληξαν το κτήριο προκαλώντας την καταστροφή του. 

 

«Το αρχηγείο του στόλου χτυπήθηκε από εχθρική επίθεση με πυραύλους», δήλωσε ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερο πλήγμα.

 

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Η FSB υποστηρίζει ότι απέτρεψε “τρομοκρατική” επίθεση στην Κριμαία

«Μια νέα επίθεση είναι πιθανή. Μην έρχεστε στο κέντρο της πόλης, μείνετε στο εσωτερικό των κτιρίων. Για όσους βρίσκονται κοντά στο αρχηγείο του στόλου, σε περίπτωση που ακούσετε σειρήνες, πηγαίνετε στα καταφύγια», έγραψε στο Telegram.

Η Ουκρανία επιτέθηκε στη χερσόνησο σε μαζική κλίμακα για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022. Τότε προκλήθηκαν ζημιές σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και καταστράφηκαν μερικά μαχητικά αεροπλάνα. Τον Οκτώβριο, πριν από περίπου έναν χρόνο, η γέφυρα της Κριμαίας ανατινάχθηκε για πρώτη φορά και έκτοτε η γέφυρα έχει δεχθεί επιθέσεις επανειλημμένα, λόγω της σπουδαιότητάς της για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Σάββατο ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχαΐλο Φεντόροφ προανήγγειλε ότι το Κίεβο θα είναι ικανό για περισσότερες επιθέσεις εναντίον ρωσικών πλοίων. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημειώθηκε μεγάλη πυραυλική επίθεση σημειώθηκε στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο «Σάκι» στην κατεχόμενη Κριμαία εξαπέλυσαν η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και οι Ναυτικές Δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Προηγουμένως, μια άλλη ουκρανική πυραυλική επίθεση, έπληξε τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου της Κριμαίας, προκαλώντας την καταστροφή ενός πλοίου κλάσης Ropucha (Minsk) και ενός υποβρύχιου κλάσης Kilo Rostov-on-Don (B-237)

Διαβάστε επίσης:  Ουκρανία | Η δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Ανεπανόρθωτο πλήγμα για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Δορυφορική εικόνα της ρωσικής αεροπορικής βάσης «Σάκι», πριν και μετά την επίθεση. Στα δεξιά διακρίνονται κατεστραμμένα αεροσκάφη και εγκαταστάσεις. ©MAXAR 

«Σύμφωνα με τις πηγές μας, υπήρχαν τουλάχιστον 12 μαχητικά αεροσκάφη (Su-24 και Su-30), καθώς και το ZRGK Pantsir, στο αεροδρόμιο. Υπήρχε επίσης μια βάση εκπαίδευσης για χειριστές ντρόουν Μοτζαχέρ: Είναι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να συντονίσουν τις δικές τους αεροπορικές επιθέσεις, καθώς και ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης», ανέφερε πηγή της SBU στο ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukinform.

Τα χτυπήματα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)  και των Ναυτικών Δυνάμεων έπληξαν τον στόχο και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικό εξοπλισμό, αναφέρει το πρακτορείο.

Η SBU ενημέρωσε ότι για να πλήξουν τις δυνάμεις κατοχής, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ντρόουν με σκοπό τον κορεσμό του ρωσικού δικτύου αεράμυνας και στη συνέχεια εκτόξευσαν πυραύλους Neptune.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα ρωσικά κανάλια στο Telegram επιβεβαιώνουν σοβαρές καταστροφές και απώλειες, γράφουν για τουλάχιστον 30 νεκρούς στρατιώτες», είπε η ειδική υπηρεσία, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από ανεξάρτητη πηγή.

Η SBU διαβεβαιώνει στο ουκρανικό πρακτορείο ότι κάθε μέρα το «βαμβάκι στην Κριμαία θα ανθίζει όλο και περισσότερο και ότι οι κατακτητές δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην κατεχόμενη χερσόνησο».

Την Τετάρτη 20/09, το Κίεβο είχε αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα άλλο διοικητήριο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Δεύτερο σαμποτάζ σε ένα χρόνο

Στο πεδίο της μάχης στην επαρχία της Ζαπορίζια, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την κύρια ρωσική αμυντική γραμμή δυτικά του Βέρμποβε, βόρεια του Τοκμάκ κατά μήκος του άξονα των 50 μιλίων που εκτείνεται νότια προς την κατεχόμενη Μελιτόπολη στην Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.

Οχήματα μάχης πεζικού Marder, Stryker και BMP που ανήκουν στην 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης και σε παρακείμενες μονάδες τις τελευταίες ημέρες πέρασαν από το εξώτερο χαράκωμα, πέρασαν μέσα από τσιμεντένια αντιαρματικά εμπόδια “δόντια του δράκου” και προωθήθηκαν προς το Βέρμποβε, όπου τρία ρωσικά συντάγματα καθώς και ειδικές δυνάμεις και έφεδροι αμύνονται.

Η διάσπαση του πρώτου στρώματος της λεγόμενης “Γραμμής Σουροβίκιν”, ένα τριπλό δίκτυο ναρκών, εμποδίων και χωματουργικών έργων που πήρε το όνομά του από τον σχεδιαστή του, τον στρατηγό του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν, ήταν δύσκολη για τους Ουκρανούς. 

WarMapper©

Πηγή: Reuters, Ukrinform

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας – Δεύτερο σαμποτάζ σε ένα χρόνο

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This