Ουκρανία | Η δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Ανεπανόρθωτο πλήγμα για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας
Andreas Pogiatzi
Published on 14/09/2023 at 13:19

Η Ουκρανική επίθεση τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, ήταν άκρως καταστροφική για τη Ρωσία, αφού σύμφωνα με ανοικτές πηγές και δορυφορικές εικόνες, από την επίθεση  ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό πλοίο, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. 

Πρόκειται για το πλοίο κλάσης Ropucha (Minsk) και το υποβρύχιο κλάσης Kilo Rostov-on-Don (B-237), τα οποία βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης μέσα στο Λιμάνι.  

Ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, ο εγκάθετος της Μόσχας κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram ότι:  

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος από εχθρικούς πυραύλους κρουζ, δύο πλοία υπό επισκευή υπέστησαν ζημιές»

Σύμφωνα με τον Αντρέϊ Γιούσοφ, αξιωματούχο της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (SBU), επιβεβαίωσε ότι, το ρωσικό υποβρύχιο και το αποβατικό πλοίο που χτυπήθηκαν στη Σεβαστούπολη, πιθανό να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Πρόκειται για σημαντικές ζημιές. Μπορούμε τώρα να πούμε ότι με μεγάλη πιθανότητα δεν υπόκεινται σε αποκατάσταση».

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες από τη Σεβαστούπολη δείχνουν ότι τόσο το υποβρύχιο κλάσης Kilo όσο και το πλοίο κλάσης Ropucha υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της επίθεσης.  Όχι μόνο τα ίδια τα σκάφη φαίνονται να έχουν καεί, αλλά και η βιωσιμότητα ολόκληρης της αποβάθρας στην οποία βρίσκονταν φαίνεται πλέον αμφίβολη.

 

Το Λιμάνι της Σεβαστούπολης μετά την επίθεση. Διακρίνεται στο κέντρο η κατεστραμμένη αποβάθρα με το υποβρύχιο B-237 και το αποβατικό πλοίο Minsk ©Black Sky. 

Διαβάστε επίσης: Reuters | Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παραχωρήσουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον ένα ακόμη υποβρύχιο κλάσης Kilo Rostov-on-Don, ήταν αγκυροβολημένο σε κατάσταση υποστύλωσης και ένα άλλο πλοίο κλάσης Ropucha βρισκόταν στον κόλπο της Σεβαστούπολης, μαζί με άλλα πολεμικά σκάφη.

Σύμφωνα με τον H. I. Sutton, αναλυτή υποβρύχιου πολέμου, το Kilo Rostov-on-Don που καταστράφηκε, ήταν πιθανότατα ένα Project 636.3 ή αλιώς Improved Kilo, ένα από τα τέσσερα που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα. 

Το υποβρύχιο κλάσης Pr.636.3 Improved Kilo Rostov-on-Don. ©Yörük Işık

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και άλλοι 26 τραυματίστηκαν. Επίσης, ο κυβερνήτης Ραζβοζάγιεφ είπε ότι «τουλάχιστον 24 άνθρωποι» τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ισχυρίζεται ότι η επίθεση διεξήχθη με 10 πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV). Αν και δεν διευκρινίζεται επίσημα ο τύπος των πυραύλων, εικάζεται από αρκετούς αναλυτές ότι πρόκειται για τους βρετανικούς Storm Shadow ή/και τους γαλλικούς SCALP-EG. 

Το αποβατικό πλοίο κλάσης Kilo, μετά την επίθεση 

Οι πύραυλοι αυτοί, μπορούν να εκτοξευθούν από αεροσκάφη Su-24 Fencer της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αρχηγός της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mykola Oleshchuk, εκθείασε τους πιλότους του για «εξαιρετική μαχητική δουλειά», επισημαίνοντας ξανά την εμπλοκής τους.

Η διαφαινόμενη απώλεια ενός πλοίου κλάσης Ropucha, ένα πλοίο με σημαντική προσφορά στην   υλικοτεχνική υποστήριξη μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας όπως και η πιθανή απώλεια υποβρυχίου κλάσης Kilo, έστω και προσωρινά, θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τη Μόσχα. Τα υποβρύχια κλάσης Kilo έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση πυραύλων κρουζ Kalibr εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Στέλνει πυραύλους SCALP στην Ουκρανία

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This