Γαλλία | Στέλνει πυραύλους SCALP στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 11/07/2023 at 13:36

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία πως η Γαλλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους SCALP. Η Βρετανία έχει προχωρήσει ήδη στην παραχώρηση SCALP / Storm Shadow στην Ουκρανία η οποία τους παρέλαβε τον Μάιο του 2023.

Οι πυραύλοι κρουζ SCALP αποσκοπούν κυρίως σε μεγάλα πλήγματα βάθους. Παράγονται από την εταιρεία MBDA και είναι προϊόν Γαλλο-Βρετανικής συνεργασίας. Το βεληνεκές του μπορεί να φτάσει και τα 550 με 600 χλμ, ενώ πληροφορίες από ανοιχτές πηγές τις οποίες μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη αναφέρουν πως στην Ουκρανία παραδίδονται εκδόσεις βεληνεκούς 250 χλμ. Η ακρίβεια του βασίζεται στο συνδυασμό συστημάτων GPS, INS και TRN (Terrain Reference Navigation). 

Παρόλο που σχεδιάστηκε για να επιχειρεί κυρίως από αεροσκάφη Eurofighter, Typhoon, Rafale, Mirage και Tornado, στην περίπτωση της Ουκρανίας κατέστη εφικτό να γίνουν συμβατοί με αεροσκάφη Su-24.

Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε τον Μάιο πως μέχρι στιγμής τα πλήγματα με SCALP σημείωσαν 100% επιτυχία στην Ουκρανία. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ανέφερε τον Ιούλιο πως η Ρωσία έχει αναχαιτίσει πύραυλο SCALP στην περιοχή της Ζαπορίζια και τον έχει μεταφέρει στη Μόσχα για εξέταση.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού βλημάτων SCALP-EG – Μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτήν, οι απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση εκείνων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This