Ουκρανία | Ανατίναξη υδροηλεκτρικού φράγματος στον Δνείπερο – Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Defence Redefined
Published on 06/06/2023 at 12:59

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.

Ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλαπλά πλήγματα στο φράγμα της Καχόβκα, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και προκλήθηκε ένας ανεξέλεγκτος πίδακας νερού, ενώ το φράγμα δεν έχει καταστραφεί.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι προκάλεσε την έκρηξη στο φράγμα για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα έγκλημα πολέμου.

Άνοδος της στάθμης των υδάτων σημειώνεται σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο δήλωσε πως είναι έτοιμοι για εκκένωση των παρόχθιων χωριών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Διαβάστε επίσης: Starlink | Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αγοράζει τις δορυφορικές υπηρεσίες του δικτύου για την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This