Ουκρανία | Ανάπτυξη νέου μη επανδρωμένου mini tank – VIDEO
Defence Redefined
Published on 16/02/2024 at 19:09

Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (Unmanned Ground Vehicle  – UGV), που ονομάζεται “Lyut” (Fury).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Militarnyi, η καινοτόμος ρομποτική πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με πολυβόλο PKT 7.62 χιλ και βασίζεται σε τροχοφόρο πλαίσιο με κίνηση σε όλους τους τροχούς, βελτιστοποιημένο για εντατική στρατιωτική χρήση. Έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί ως φορητός πυργίσκος, ικανός να διεξάγει ελιγμούς εκτροπής και να εντοπίζει τις θέσεις του εχθρού κατά την εμπλοκή.

Η τρέχουσα φάση του Lyut περιλαμβάνει εσωτερικές δοκιμές, τη διατύπωση της απαραίτητης τεκμηρίωσης για κωδικοποίηση και την επιδιόρθωση μικρών ελαττωμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη φάση της δοκιμής. Το UGV έχει υποβληθεί σε πάνω από τριάντα πρωτόκολλα δοκιμών, αξιολογώντας την ακρίβεια βολής του, τις δυνατότητες επικοινωνίας υπό συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου, την αποτελεσματικότητα πλοήγησης σε διάφορα εδάφη και την αυτονομία της μπαταρίας.

Τα βασικά αποτελέσματα από αυτές τις δοκιμές περιλαμβάνουν την επίτευξη εμβέλειας απευθείας επικοινωνίας σε ακτίνα εντός οπτικής επαφής έως και 2 χλμ, ενώ σε περιβάλλοντα με φυσικά και ανθρωπογενή εμπόδια, η εμβέλεια επικοινωνίας διατηρείται αποτελεσματικά στα 700 μέτρα περίπου.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ανάπτυξη του Ironclad UGV στο θέατρο των επιχειρήσεων

Το ενσωματωμένο πολυβόλο, υποστηριζόμενο από κάμερες στοχοποίησης, προσφέρει ακριβή ισχύ πυρός έως και 800 μέτρα. Σε σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται τα εγχώρια παραγόμενα συστήματα EW “Bukovel”, το “Lyut” έχει επιδείξει ικανές επιχειρησιακές δυνατότητες σε ακτίνα 700 μέτρων από τη μονάδα EW.

Το “Lyut” διαθέτει χαμηλό κέντρο βάρους και στρατηγικά ενσωματωμένα οπλικά συστήματα για να ελαχιστοποιήσει το προφίλ του και να μεγιστοποιήσει την αντοχή του. Ο σχεδιασμός των τροχών του επιτρέπει την ανθεκτικότητα έναντι ζημιών, διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή συνέχεια ακόμη και κάτω από εχθρικά πυρά. Η θωράκιση του είναι προσαρμοσμένη για να αντέχει στα τυπικά πυρά μικρών όπλων, με εξαίρεση τα πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης, ενώ διαθέτει εντυπωσιακή χωρητικότητα πυρομαχικών 550 φυσιγγίων.

Η τεχνολογία επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο “Lyut” βρίσκονται και σε εμπορικά drones, προσφέροντας ένα οικονομικό και απλό επιχειρησιακό πρωτόκολλο.

Η διεπαφή χρήστη είναι εύληπτη και απαιτεί έναν μόνο χειριστή για τη διαχείριση τόσο της πλατφόρμας όσο και της μονάδας μάχης μέσω διπλών μοχλών ( joystick). Αυτή η αρχή σχεδιασμού εγγυάται ότι τα άτομα με προηγούμενη εμπειρία χειρισμού drone μπορούν να γίνουν γρήγορα ικανά στον έλεγχο του UGV.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ανάπτυξη νέου τύπου καμικάζι UGV

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This