ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκλήρωση 7ης Συνόδου Αρχηγών Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 12/11/2021 at 11:23

Οι νέες τεχνολογίες, τα νέα στρατηγικά δόγματα και θέματα υβριδικών απειλών περιελάμβανε η ατζέντα της 7ης Συνόδου Αρχηγών Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων. Η σύνοδος διεξήχθη στην Αθήνα το διάστημα 9-11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), στη σύνοδο συμμετείχαν 28 Αρχηγοί Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF). Συμμετείχε και ο Αρχηγός της Εθνικη΄ς Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Κύριο θέμα της Συνόδου η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Ειδικότερα, τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο αντίκτυπος αυτής στη μαχητική ικανότητα και στην επιβιωσιμότητα των Χερσαίων Δυνάμεων, οι ανθρωπιστικές κρίσεις όπως οι μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές και η αντιμετώπισή τους ως προκλήσεις σταθερότητας και ασφάλειας, η κλιματική αλλαγή ως απειλή, η ανάπτυξη δογμάτων και τακτικών των Στρατών Ξηράς, η δημογραφική και πολιτιστική επίδραση στην ανεύρεση και πρόσληψη προσωπικού υψηλής ποιότητας και η επίδραση των παραγόντων αυτών στην επάνδρωση των Χερσαίων Δυνάμεων καθώς και ο  αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας.

Σε τοποθετήσεις προχώρησαν εκτός από τους συμμετέχοντες αξιωματικούς και άτομα του ακαδημαϊκού χώρου, του πολιτικού χώρου και της αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Ομιλίες πραγματοποίησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος, ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και επίτιμος Διοικητής της 1ης Στρατιάς/ EU-OHQ Στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Φίλης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία- Ελένη Κοππά, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Αναστάσιος Ροζολής, ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Γερμανίας Lieutenant General Alfons Mais, της Ολλανδίας Lieutenant General Martin Wijnen και της Ρουμανίας Major General Iulian Berdilă.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), δημοσιοποίησαν φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες του συνεδρίου.

Πηγή: ΓΕΣ, ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή Εφαρμοστικής Διευθέτησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This