ΟΗΕ | Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δύναται να συνάπτει συμφωνίες
Defence Redefined
Published on 01/11/2022 at 16:00

Ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα, χαρακτηρίζουν, διπλωματικές πηγές την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του memorandum για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, επισημαίνουν.

Από τις αρχές του μήνα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωνε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. 

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Λιβύη – Τουρκία | Υπογραφή δύο στρατιωτικών συμφωνιών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This