Νόσος Χ | Οι επιστήμονες ετοιμάζουν εμβόλιο για πιθανή επόμενη πανδημία
Defence Redefined
Published on 08/08/2023 at 10:30

Να προλάβουν τις δυσάρεστες εξελίξεις προσπαθούν γιατροί και επιστήμονες στο άκουσμα της πιθανής επόμενης πανδημίας. 

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό από ειδικούς, πως Βρετανοί επιστήμονες, έχουν ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενός εμβολίου, προκειμένου να σταματήσει η επόμενη θανατηφόρα πανδημία εντός 100 ημερών από όταν εμφανιστεί.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Porton Down της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι εξοπλισμένο με τους πιο θανατηφόρους ζωντανούς ιούς στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian αλλά και η Daily Mail, παρόλο που αρχικά επικεντρώθηκαν στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι νέων παραλλαγών της COVID-19, οι 200 επιστήμονες του Κέντρου στοχεύουν πλέον στην ανάπτυξη πρωτότυπων εμβολίων για την αντιμετώπιση της επονομαζόμενης “ασθένειας Χ”, του επόμενου δηλαδή πιθανού πανδημικού παθογόνου.

Μάλιστα η καθηγήτρια Dame Jenny Harries, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας, ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν εκεί είναι να διασφαλίσουν ότι προετοιμάζονται. Έτσι, εάν έχουν μια νέα ασθένεια Χ, ένα νέο παθογόνο, να έχουν κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς εκ των προτέρων. 

Ελπίζουν ότι μπορούν να την αποτρέψουν μια νέα πανδημία. Αλλά αν δεν μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν, τότε έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν εμβόλια και θεραπευτικά μέσα για να τη σταματήσουν. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.

Το κέντρο συμπλήρωσε παράλληλα, πως η Βρετανία δεσμεύεται την αποστολή των 100 ημερών, έναν παγκόσμιο στόχο που έθεσε η G7 το 2021 για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά οποιασδήποτε νέας απειλής πανδημίας εντός 100 ημερών από την ταυτοποίηση της.

Διαβάστε επίσης: Η Εθνική Φρουρά στην εποχή της πανδημίας

Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή διεθνή επιδημία που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο επί του παρόντος άγνωστο να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια. Ο ΠΟΥ υιοθέτησε το όνομα το 2018, για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός του ήταν αρκετά ευέλικτος ώστε να προσαρμοστεί σε μια ασθένεια.

Στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις μεγαλύτερες μολυσματικές απειλές, εκτός από την νόσο Χ, εντοπίζονται ακόμη η COVID-19, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας- Κονγκό, οι ιοί Ebola και Marburg, ο πυρετός Lassa, τα σύνδρομα SARS και MERS, οι ιοί Nipa και Henipa, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και ο ιός Zika.

Η ασθένεια Χ θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα παθογόνο των ζώων το οποίο δεν έχει προσβάλει ακόμη ανθρώπινους πληθυσμούς. Οι επιστήμονες λένε ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων ευνοεί όλο και περισσότερο την επαφή με άγρια ζώα, με κίνδυνο τη μετάδοση κάποιας ζωονόσου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί επίσης κινδύνους παθογόνων παραγόντων που μεταφέρονται από φορείς όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια που εμφανίζονται σε μέρη που δεν ενδημούσαν.

Άλλοι εικάζουν ότι η νόσος Χ θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάποιο συνθετικό ιό που θα απελευθερωνόταν από κάποιο εργαστήριο ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή ακόμη και τρομοκρατικής ενέργειας.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Οι στρατιωτικές επιπτώσεις της Πανδημίας σε τηλεδιάσκεψη των ΥΠΑΜ της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This