ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εθνική Φρουρά στην εποχή της πανδημίας
Defence Redefined
Published on 08/04/2020 at 21:00

Η Εθνική Φρουρά, καλείται να δώσει την δική της μάχη για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, δεν επικρατεί ανησυχία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς για τα τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί θετικά στον κορωνοϊό, εντούτοις τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα προστασίας , τόσο για τις περιπτώσεις που αφορούν επιβεβαιωμένο κρούσμα, όσο και περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Η Εθνική Φρουρά έχει δημιουργήσει δύο γκρουπ για να εξυπηρετεί και να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες για την λειτουργία της. Σκοπός της δημιουργίας των δύο γκρουπ, είναι να διεξάγονται κανονικά οι υπηρεσίες με τις σκοπιές και τα περίπολα κανονικά ενώ την ίδια ώρα να εκμηδενίζεται η πιθανότητα διασποράς του ιού. 

Με αυτό τον τρόπο, στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα ή ύποπτο κρούσμα, όλα τα άτομα της ομάδας στο οποίο άνηκε το κρούσμα θα περιοριστούν, και τις ανάγκες της μονάδας θα τις εκτελεί η δεύτερη ομάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παράλληλα διεξάγεται απολύμανση  του χώρου του στρατοπέδου και ακολουθείται αυτόματα η ιχνηλάτηση όλων των επαφών του, η οποία γίνεται πιο εύκολα με τη λειτουργία των δύο γκρουπ ασφαλείας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Εθνική Φρουρά, έχει ακυρώσει όλες τις ασκήσεις όπως την άσκηση “Αργοναύτης”, όσο και τις κοινές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών.

Σημειώνεται πως έχει ακυρωθεί τον Μάρτιο προγραμματισμένη κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Ισραήλ- ΗΠΑ, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετείχε και η Κύπρος με δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Επιπλέον, έχουν ακυρωθεί όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Πέραν αυτού, η Εθνική Φρουρά δεν μένει άπραγη και συνδράμει στην προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα, σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία διεξάγεται η επίβλεψη και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, ανέλαβαν καθήκοντα επιτήρησης των χώρων καραντίνας στα οποία μεταφέρονται άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό για το διάστημα των δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, περίπολα της Εθνικής Φρουράς, κυρίως από τη στρατονομία, βρίσκονται στους δρόμους περιπολώντας υπό εποπτικό καθεστώς και δεν προβαίνουν οι ίδιοι σε καταγγελίες. Τα περίπολα της Εθνικής Φρουράς ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία, όταν εντοπίσουν οτιδήποτε το οποίο χρήζει επέμβασής της, ενώ ταυτόχρονα προβαίνουν σε συστάσεις.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε πως κατέθεσε πρόταση στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την δημιουργίας ενός κοινού μηχανισμού αποθεματικού.

Όσον αφορά την κατάταξης της νέας ΕΣΣΟ τον Ιούλιο, ο Υπουργός Άμυνας, είπε πως προς το παρόν δεν αλλάζει οτιδήποτε. Το θέμα της κατάταξης της νέας ΕΣΟ, μελετάται και έχει συσταθεί επιτροπή από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, η οποία θα αποφασίσει για το εάν αυτή θα γίνει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένη.

Είπε επίσης, πως θα αναλυθεί και η αλλαγή των διαδικασιών, ούτως ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Υπουργό, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο αλλά και την τυχόν παράταση της σχολικής χρονιάς και οι εισαγωγικές εξετάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This