ΝΑΤΟ | Υπογραφή συμβολαίου για 1.000 πυραύλους για τα Patriot
Defence Redefined
Published on 08/01/2024 at 10:57

Έως και 1.000 πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) θα παρασχεθούν στα κράτη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NATO Support and Procurement Agency  – NSPA) και της COMLOG, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Raytheon και της MBDA.

Διαβάστε επίσης:  Μακρόν | Η Γαλλία με την Κύπρο, το Βέλγιο, την Εσθονία και την Ουγγαρία προμηθεύονται από κοινού Mistral

Ενώ επρόκειτο αρχικά για έναν συνασπισμό κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, επιπλέον κράτη αναμένεται να εμπλακούν και να υποστηρίξουν την παραγωγή και την παράδοση των πυραύλων. Η COMLOG θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική δυνατότητα των πυραύλων GEM-T στην Ευρώπη.

Μαζί με τους πυραύλους, η σύμβαση περιλαμβάνει πιστοποίηση αναβαθμισμένων εξαρτημάτων, προσθήκη νέων προμηθευτών, εξοπλισμό δοκιμών και ανταλλακτικά για τη μελλοντική υποστήριξη.

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πολωνικής παραγγελίας για συστήματα Patriot τον Δεκέμβριο. Μαζί με την υποστήριξή της προς τα κράτη του ΝΑΤΟ με την τελευταία συμφωνία για Patriot, η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) έχει παράσχει βοήθεια στην Ισπανία με την παραγγελία των πυραύλων Kongsberg Naval Strike και στη Γερμανία για την αγορά ενός προσομοιωτή πλήρους αποστολής για τα ελικόπτερα NH 90.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | “Κλειδώνει” τους ουρανούς της με το προηγμένο σύστημα PATRIOT PAC 3+

Το Patriot (MIM-104) είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, μεγάλου υψόμετρου, παντός καιρού για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων πλεύσης και προηγμένων αεροσκαφών και παράγεται από τις Raytheon και Lockheed Martin.

Το Patriot βρίσκεται σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα, η Πολωνία, η Σουηδία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία – Γερμανία | Ανάπτυξη πυραύλου κρούσης επόμενης γενιάς με την Kongsberg

Αναβάθμιση Guidance enhanced missile (GEM-T)

Ο πύραυλος για τα συστήματα Patriot είναι εξοπλισμένος με σύστημα καθοδήγησης track-via-missile (TVM). Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι εντολές διόρθωσης βαλλιστικών δεδομένων στη μέση διαδρομής μεταδίδονται στο σύστημα καθοδήγησης από το φορητό κέντρο ελέγχου εμπλοκής στόχων.

Το σύστημα πρόσκτησης στόχου στο βλήμα εμπλέκει το στόχο στην τερματική φάση της πτήσης και μεταδίδει τα δεδομένα χρησιμοποιώντας την κατερχόμενη ζεύξη TVM μέσω του ραντάρ εδάφους στον σταθμό ελέγχου εμπλοκής για υπολογισμούς διόρθωσης τελικής πορείας. Οι εντολές διόρθωσης πορείας μεταδίδονται στο βλήμα μέσω της ανερχόμενης ζεύξης εντολής τροχιάς πυραύλων.

Η πολεμική κεφαλή υψηλης εκρηκτικότητας 90 κιλών βρίσκεται πίσω από το τμήμα τερματικής καθοδήγησης. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 70 χλμ και μέγιστο υψόμετρο μεγαλύτερο από 24 χλμ. Ο ελάχιστος χρόνος πτήσης είναι μικρότερος από εννέα δευτερόλεπτα, ενώ ο μέγιστος είναι 3,5 λεπτά.

Η Raytheon ανέπτυξε τον ενισχυμένο πύραυλο καθοδήγησης Patriot (GEM-T), μια αναβάθμιση στον πύραυλο PAC-2. Η αναβάθμιση περιελάμβανε ένα νέο πυροσωλήνα και την εισαγωγή ενός νέου ταλαντωτή χαμηλού θορύβου, ο οποίος αύξησε την ευαισθησία του αισθητήρα αναζήτησης για στόχους χαμηλής διατομής ραντάρ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Στέλνει συστοιχία πυραύλων Patriot και TOMA Marder στην Ουκρανία

Η NSPA είπε ότι οι χώρες χρήστες του Patriot θα επωφεληθούν από σημαντικά οφέλη, ενώ η ενοποιημένη πολυεθνική προμήθεια, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Sky Shield, προσφέρει οικονομίες κλίμακας και υποστηρίζει την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας νέων πυραύλων GEM-T για την κάλυψη της ζήτησης.

Τους τελευταίους μήνες, η NSPA παρήγγειλε πυραύλους εδάφους-αέρος RBS 70 από τη Saab στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων και η Kongsberg θα παραδώσει το Naval Strike Missile (NSM) στο ισπανικό ναυτικό με αξία κάτω από 305 εκατομμύρια ευρώ, συμφωνία που συνήφθη επίσης μέσω της NSPA.

Τον Νοέμβριο, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία παρήγγειλαν 80.000 συστήματα κράνους και αξεσουάρ Batlskin Caiman, τα πρώτα συμβόλαια που τέθηκαν σε συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη από την NSPA 12 μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας | Φεύγει για Σαουδική Αραβία η Πυροβολαρχία των ελληνικών PATRIOT – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This