ΝΑΤΟ | Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άμυνα – Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια
Defence Redefined
Published on 14/07/2023 at 14:05

Στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια, που θα βρίσκεται στον Καναδά. Το μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Δανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας και της Βρετανίας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για το μέλλον του πλανήτη και ως εκ τούτου, έχει σημασία για την ασφάλειά. Το ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε, δεν παραλείπει καμιά πτυχή της ασφάλειας. 

Ανέφερε πως η δράση της συμμαχίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει τρεις πτυχές. Η πρώτη αφορά την κατανόηση του προβλήματος καθώς η αλλαγή των καιρικών συνθηκών επηρεάζει τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων. Η δεύτερη, αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όπου οι στρατιώτες και οι εκπαιδευτές πρέπει να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου καθώς και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χτίζονται οι βάσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Τρίτον, πρέπει να υπάρξει προσαρμογή, στοιχείο που όπως ανέφερε είναι συνυφασμένο με την επιτυχία της συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ, τόνισε, δεν μπορεί να παραμείνει συμμαχία ορυκτών καυσίμων σε μια εποχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον όπου οι δυνατότητές από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τεθωρακισμένα θα πρέπει να λειτουργούν με πιο “πράσινο τρόπο” χωρίς ποτέ να διακυβεύεται η στρατιωτική αποτελεσματικότητα. 

Τέλος, ανέφερε πως το νέο Κέντρο Αριστείας για την Ασφάλεια στην Κλιματική Αλλαγή στον Καναδά θα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της λύσης.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Περιβαλλοντική πολιτική – 19 εκατομμύρια από την ΕΕ για φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες LED σε στρατόπεδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This