ΝΑΤΟ | Νέες προμήθειες βλημάτων πυροβολικού για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των κρατών – μελών
Defence Redefined
Published on 24/01/2024 at 09:14

Τα ΝΑΤΟϊκά αποθέματα στερεύουν εμφανώς, καθώς οι σύμμαχοι στέλνουν στην Ουκρανία εξοπλισμό και η βορειοατλαντική συμμαχία σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματα με πολυδάπανες συμφωνίες.

Στις Βρυξέλλες υπεγράφη συμβόλαιο για την προμήθεια 220.000 βλημάτων πυροβολικού 155 χιλ ύψους 1.3 δις ευρώ από την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NATO Support and Procurement Agency  – NSPA) με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτίθεται φραστικά στην Μόσχα.

ΝΑΤΟϊκές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4.000- 7.000 βολές πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά σε καθημερινή βάση, ενώ αντίστοιχα οι ίδιες εκτιμήσεις για την ρωσική μιλούν για 20.000.

Οι παραδόσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την πάροδο 24-36 μηνών.

Από τότε που οι Συμμαχικοί ηγέτες συμφώνησαν στο Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023 (NATO’s Defence Production Action Plan), η NSPA έχει συμφωνήσει συμβόλαια για πυρομαχικά αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι πρόσφατες αγορές της NSPA περιλαμβάνουν συμβόλαιο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 1.000 πυραύλους Patriot και 4 δισεκατομμύρια δολάρια για πυροβολικό 155 χιλ,  αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και πυρομαχικά αρμάτων μάχης. Τον Νοέμβριο του 2023, η υπηρεσία προμηθειών του ΝΑΤΟ επέλεξε επίσης να αγοράσει έξι αεροσκάφη E-7A Wedgetail με σύμβαση που θα υπογραφεί το 2024.

Αυτές οι συμβάσεις ρεκόρ καταδεικνύουν την δυνατότητα της υπερατλαντικής αμυντικής βιομηχανίας να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ και να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Υπογραφή συμβολαίου για 1.000 πυραύλους για τα Patriot

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This