ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα – “Στα 5,44 δις ο προϋπολογισμός του 2021”
Defence Redefined
Published on 14/12/2020 at 14:09

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε χθες, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ομιλία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021».

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης, εντατικής και συστηματικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, εξαιτίας των εντεινόμενων προκλήσεων και απειλών κατά της ασφάλειας της χώρας.

Για αυτό τον λόγο “η Κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, αυξάνει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021, επιστρέφοντας μ’ αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 – 2010” τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Άφιξη της 2ης μοίρας των αυτοκινούμενων πυροβόλων 155mm NORA B52 Φωτογραφίες & VIDEO

Ο Υπουργός χαρακτήρισε την απερχόμενη δεκαετία, ως “δεκαετία «απο-επένδυσης», αδράνειας και πλημμελούς σχεδιασμού”, αναφέροντας ότι: “ και στη δυσκολότερη ακόμα συγκυρία, θα υπήρχε χώρος για την πρόσκτηση νέων τορπιλών, ένα πρόγραμμα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, απολύτως συμβατό ακόμα και με τις οικονομικές δυσκολίες, αν υπήρχε ο σωστός σχεδιασμός. Αλλά επίσης και κατά περίπτωση την απαξίωση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τα Μιράζ 2000-5 που από το 2012 στερούνταν μέχρι πρότινος ανταλλακτικών, αφού δεν είχε προηγηθεί η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξής τους σε ανταλλακτικά.”

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στον αυξημένο κατά 2,1 δισ. ευρώ, προϋπολογισμό του 2021, ενσωματώνεται:

  • Η πρόβλεψη για ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.) τα Γενικά Επιτελεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τις σχετικές προκηρύξεις που θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2021. Οι προσλήψεις αυτές θα αυξηθούν σε δεκατρείς χιλιάδες νέες προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτών σε βάθος πενταετίας, αποσκοπώντας στην ηλικιακή ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών, ώστε να προκύψουν οι πιλότοι για τα νέα αεροσκάφη, οι νέοι κυβερνήτες για τα νέα πλοία, οι νέοι χειριστές των νέων και αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για 2.580 άτομα συνολικά σε βάθος πενταετίας, που είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό της.

  • Τα κονδύλια για τις Λειτουργικές Δαπάνες του ΥΠΕΘΑ σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα, διαμορφούμενα στο ύψος των 480 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Πιστώσεις για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα εκτοξεύονται προς τα πάνω, καθώς προβλέπεται αύξηση κατά 2 δισ. περίπου ή κατά 375% έναντι των πιστώσεων του τρέχοντος έτους. Διαμορφώνονται στο ύψος των 2,52 δισ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων καθώς και ανάγκες πρόσκτησης νέων.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, υπενθύμισε ότι, μέσα στο 2021 θα τρέξουν μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” μαζί με τα όπλα τους αλλά και μαζί με τη σύμβαση της εν συνεχείας υποστήριξης τους, το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των υπαρχόντων τεσσάρων φρεγατών κλάσης “MEKO”, η αναβάθμιση και συμπλήρωση τορπιλικού δυναμικού των Υποβρυχίων, η απόκτηση νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων “Romeo” με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέα κατευθυνόμενα βλήματα για την Πολεμική Αεροπορία, νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, τα προγράμματα του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: LOTUS | UAVs επόμενης γενιάς από την ελληνική IDE για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων

Ο Υπουργός στάθηκε και στο γεγονός ότι, επιλύονται και χρόνια προβλήματα αναβάθμισης και υποστήριξης συστημάτων, όπως:

  • Σύμβαση αναβάθμισης και υποστήριξης των F-16 και των όπλων τους, δηλαδή τα F16 Block 52+ σε Viper και τα Block 50 σε Block 52+, αντιστοίχως μετά τα Viper.
  • Σύμβαση υποστήριξης των C-130 και σύμβαση υποστήριξης των C-27, ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών που δεν πρέπει να παραμείνει καθηλωμένος σε μεγάλο ποσοστό του αλλά γι’ αυτό προϋποτίθεται η υπογραφή σύμβασης υποστήριξης και έτσι γίνεται.
  • Σύμβαση υποστήριξης των ελικοπτέρων «Απάτσι» και κάθε επιχειρησιακά αναγκαίου οπλικού συστήματος κάποια από τα οποία επί σειρά ετών πολύ φοβούμαι είχαν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς συμβατικό όχημα υποστήριξης με προφανή αρνητικά αποτελέσματα ως προς την επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται τα 105 υποπρογράμματα συνολικής αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα έξι – επτά έτη που έχουν ήδη προγραμματιστεί. “Το σχεδιασμένο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο σε όρους ετήσιου προγραμματισμού και προϋπολογισμού που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες και θα υλοποιηθεί με ταχύτητα αλλά και διαφάνεια, αρχής γενομένης από τη σύμβαση απόκτησης αεροσκαφών “Rafale” που θα φέρουμε στη Βουλή τις προσεχείς μέρες.” είπε στην ομιλία του ο Υπουργός. 

Κλείνοντας την ομιλια του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι: “Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού αντιλαμβανόμαστε τη δική μας δουλειά, την εθνική κρίσιμη αποστολή μας, βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους παρέχοντας τους τα μέσα. Αυτό θέλει τώρα ο Ελληνικός λαός”.

Μπορείτε να δείτε την πρωτολογία και την δευτερολογία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης εδώ

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Σύντομα η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This