Νέα ΠΑΘ 95 μέτρων για το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό από την Orizzonte Sistemi Navali
Defence Redefined
Published on 01/08/2023 at 17:36

Στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης (Offshore Patrol Vessel – OPV) από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, η Orizzonte Sistemi Navali (OSN), μία κοινοπραξία μεταξύ της Fincantieri και της Leonardo, με ποσοστά συμμετοχής 51% και 49% αντίστοιχα, υπέγραψε σύμβαση με την Ιταλική Γενική Γραμματεία Διεύθυνση Άμυνας και Εθνικών Εξοπλισμών για τη ναυπήγηση τριών ΠΑΘ επόμενης γενιάς.

Η σύμβαση συμπεριλαμβάνει προβλέψεις με δικαίωμα Προαίρεσης Αγοράς (Option) για άλλες τρεις μονάδες, καθώς και αναβαθμίσεις των υποδομών που απαιτούνται για τις ναυτικές βάσεις στην Augusta, το Cagliari και τη Messina, όπου θα εδρεύουν τα πλοία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική αξία της σύμβασης για τις τρεις πρώτες μονάδες είναι 925 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής ολοκληρωμένης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Τις επόμενες ημέρες, η OSN θα οριστικοποιήσει εργολαβικά συμφωνητικά με Fincantieri και Leonardo, αξίας περίπου 540 και 255 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η επίμαχη σύμβαση για τη Fincantieri συνιστά σημαντικές συναλλαγές συνδεδεμένων μερών που ορίζονται σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. Για τη Leonardo, η παραπάνω συμφωνία προμήθειας, που θα συναφθεί μεταξύ της Leonardo και της OSN, είναι μια συναλλαγή συνδεδεμένου μέρους “ήσσονος σημασίας” (lesser importance), λαμβάνοντας υπόψη την αξία της σύμβασης και τους ισχύοντες δείκτες συνάφειας.

Διαβάστε επίσης: Fincantieri και Leonardo | Ενίσχυση της συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την ελληνική βιομηχανία

Οι συναλλαγές επωφελούνται από την εξαίρεση από το διαδικαστικό καθεστώς που προβλέπεται για τις συναλλαγές με (έστω και από κοινού) θυγατρικές, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και τις αντίστοιχες διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί.

Το εν λόγω πρόγραμμα OPV θα θεραπεύσει την επιχειρησιακή ανάγκη εξασφάλισης επαρκών δυνατοτήτων για προβολή ισχύος, θαλάσσια επιτήρηση, έλεγχο εμπορικών οδών κυκλοφορίας, προστασία των γραμμών επικοινωνίας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, καθώς και δραστηριότητες για την προστασία από απειλές θαλάσσιας ρύπανσης, όπως διαρροές τοξικών υγρών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των ΠΑΘ του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού:

  • Μήκος: 95 μέτρα
  • Εκτόπισμα: 2.300 τόνοι
  • Ενδιαιτήσεις: 97 μέλη πληρώματος

Τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά των ΠΑΘ δεν ανακοινώθηκαν αλλά αν κρίνουμε από την κλάση από την οποία προέρχονται και συγκεκριμένα την FCX 20 τότε αυτά πιθανών να έχουν και τα εξής χαρακτηριστικά: 

  • Πλάτος: 14,2 μέτρα
  • Βύθισμα: 8,4 μέτρα
  • Ταχύτητα: 25 κόμβοι +
  • Αυτονομία (με ταχύτητα 14 κόμβους): 4500 ναυτικά μίλια

Τα νέα περιπολικά σκάφη θα χαρακτηρίζονται από την μέγιστη ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων αιχμής, καθώς και από υψηλά πρότυπα αυτοματισμού και ελιγμών, καθιστώντας τα κατάλληλα για να επιχειρούν σε ένα ευρύ φάσμα τακτικών σεναρίων και καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε επίσης: Fincantieri | Συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις κορβέτες

Ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά των νέων πλοίων είναι το “naval cockpit”, που αναπτύχθηκε για τα Πολλαπλών Ρόλων Περιπολικά Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης τύπου PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) του Ιταλικού Ναυτικού, με βάση μια πραγματικά επαναστατική απαίτηση: σχεδιάστηκε ένας ολοκληρωμένος σταθμός εργασίας, προϊόν συνεργασίας της Leonardo και της Fincantieri NexTech, που επιτρέπει τον έλεγχο του πλοίου και των αεροναυτικών επιχειρήσεων από δύο μόνο χειριστές, τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, οι οποίοι εκπληρώνουν τα καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας στη γέφυρα και του κυβερνήτη.

Πράγματι, από αυτόν τον σταθμό, που βρίσκεται στη γέφυρα διοίκησης, είναι δυνατή η διαχείριση των μηχανημάτων, των πηδαλίων και των συστημάτων πλατφόρμας καθώς και ορισμένες από τις λειτουργίες του συστήματος διαχείρισης μάχης.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα Κορβετών | Οι 3 προτάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος – VIDEO

Σύμφωνα με την Fincantieri, τα εν λόγω ΠΑΘ ανήκουν όπως προαναφέραμε στην οικογένεια πλοίων FCX, τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας παγκόσμιας προσφοράς στον τομέα της Άμυνας της Fincantieri, η οποία τυγχάνει να είναι ένας από τους φιναλίστ του εν εξελίξει προγράμματος προμήθειας κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την εκδοχή FCX-30.

Το συμβόλαιο, μέσω της επανεκκίνησης της κοινοπραξίας Orizzonte Sistemi Navali, ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία της Fincantieri με τη Leonardo, επιβεβαιώνοντας την αξία του εγχώριου οικονομικού συστήματος της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης: Μάλτα | Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης μήκους 75 μέτρων με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This