Μπουρκίνα Φάσο | Παρουσιάστηκαν πάνω από 90.000 εθελοντές για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές
Defence Redefined
Published on 25/11/2022 at 13:30

Πάνω από 90.000 επίδοξοι “εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας” (Volontaires pour la défense de la patrie – VDP), που καλούνται να συνδράμουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, παρουσιάστηκαν για να στρατολογηθούν σε όλη την Μπουρκίνα Φάσο σε τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο στρατός.

Την 24η Οκτωβρίου, ξεκίνησε διαδικασία με σκοπό να στρατολογηθούν 50.000 εθελοντές, 35.000 από τους οποίους θα αναλάμβαναν να φρουρούν τις δικές τους κοινότητες, ενώ άλλοι 15.000 θα αναπτύσσονταν σε διάφορους τομείς της επικράτειας.

Όμως εν τέλει παρουσιάστηκαν πάνω από 90.000 πολίτες, ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Τομά Σαουαντογκό, αξιωματικός της Ταξιαρχίας Πατριωτικής Άμυνας (Brigade de veille de défense patriotique – BVDP). Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε τη 18η Νοεμβρίου, είχε σκοπό να ενισχυθούν οι τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, είχε εξηγήσει η BVDP.

Η ταξιαρχία εκφράζει ικανοποίηση για τη μεγάλη κινητοποίηση του πληθυσμού και τον ευχαριστεί για τη δέσμευσή του να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης Σαουαντογκό, διευκρινίζοντας πως δεν θα ενταχθούν όλοι οι παρουσιασθέντες στις τάξεις των VDP.

Το καθεστώς των VDP έχει οριστεί με νόμο, σε ισχύ από την 21η Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για πρόσωπα με υπηκοότητα της Μπουρκίνα Φάσο, που αναλαμβάνουν ρόλο συμπληρωματικό στις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας, και υπηρετούν εθελοντικά για την υπεράσπιση των χωριών ή των τόπων καταγωγής τους.

Τους παρέχονται βασική στρατιωτική εκπαίδευση 14 ημερών, ατομικός οπλισμός και μέσα επικοινωνίας. Η βασική εκπαίδευση θα προσφερθεί άμεσα στους εθελοντές, που θα αναλάβουν προσεχώς καθήκοντα, ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Σαουαντογκό, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι παραστρατιωτικοί αυτοί πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα στις εφόδους τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια, η χώρα αυτή της Αφρικής βυθίζεται συχνά στο πένθος εξαιτίας των ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστές. Χιλιάδες άμαχοι, στρατιώτες και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στρατιώτες παιδιά σκότωσαν 130 ανθρώπους στην Μπουρκίνα Φάσο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This