Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ, Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Defence Redefined
Published on 22/06/2023 at 16:32

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης υπέγραψαν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), μέσω του οποίου θα προκύψουν συνέργειες στον τομέα της Έρευνας, της Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Αντικειμενικός σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η επίτευξη της μέγιστης αποδοτικότητας και η επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας, μέσω κοινών δράσεων. Το ΥΠΕΘΑ και το ΚΕΜΕΑ προτίθενται να συνεργαστούν σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων, η προστασία κρίσιμων υποδομών, η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση δομών και υπηρεσιών, καθώς επίσης και άλλα πεδία αμοιβαίου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως κοινός στόχος μας είναι η προστασία των συμφερόντων της Πατρίδας μας και των συνόρων της χώρας μας. Με το Μνημόνιο που υπογράφεται θα επισφραγιστεί το έργο και η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, συμπλήρωσε. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως η κοινή δράση σε τομείς αμοιβαίους ενδιαφέροντος θα συμβάλλει στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και στη δημιουργία διαδικασιών αντιμετώπισης προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α)

Το ΚΕ.ΜΕ.Α. είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας που σκοπός του είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα.

Συστάθηκε στο πλαίσιο της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησαν οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με σκοπό να αποτελέσει  δεξαμενή σκέψης για τους Φορείς Ασφάλειας.

Εποπτεύεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και μεταξύ άλλων εκπονεί και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα ως εκπρόσωπος των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φορέων, για λογαριασμό ή σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλων κρατών ή διεθνών οργανισμών σύμφωνα με τoυς αντίστοιχους κανόνες και  διαδικασίες.

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED συνομίλησε με εκπροσώπου του ΚΕΜΕΑ στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023 στην Αθήνα όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το κέντρο τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων, συστημάτων κυβερνοασφάλειας αλλά και λύσεων για αντιμετώπιση ΡΒΧ απειλών, καθώς το ΚΕΜΕΑ συμμετέχει στο project COBRA μαζί με την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Ο Αντιπρόεδρος της MILTECH HELLAS αποκλειστικά στην “DЯ”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This