Μιανμάρ | Το στρατιωτικό καθεστώς θα εισάγει καύσιμα από την Ρωσία
Defence Redefined
Published on 18/08/2022 at 15:00

Το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ σχεδιάζει να εισάγει ρωσική βενζίνη και μαζούτ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες για την προμήθεια και τις αυξανόμενες τιμές, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρόλο που και οι δύο παραμένουν στη σκιά των κυρώσεων από τις δυτικές χώρες, τη Μιανμάρ για το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε πέρυσι την εκλεγμένη κυβέρνηση και τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αναζητά νέους πελάτες για την ενέργεια στην περιοχή καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγικός της προορισμός, η Ευρώπη, θα επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εντός του έτους.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ζαου Μιν Τουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη δήλωσε ότι έλαβαν άδεια να εισάγουν βενζίνη από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι προτιμάται για την ποιότητα και το χαμηλό κόστος της.

Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ | 100 ημέρες μετά το πραξικόπημα η χώρα βυθισμένη στο χάος – Εκατοντάδες νεκροί

Οι αποστολές μαζούτ αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Zaw Min Tun είπε ότι ο αρχηγός της χούντας Min Aung Hlaing συζήτησε για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Η Μιανμάρ εισάγει πλέον τα καύσιμα της μέσω της Σιγκαπούρης. Η Μιανμάρ θα εξετάσει το ενδεχόμενο κοινής εξερεύνησης πετρελαίου στη Μιανμάρ με τη Ρωσία και την Κίνα, είπε.

Εκτός από την πολιτική αναταραχή, η Μιανμάρ έχει πληγεί σκληρά από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τις διακοπές ρεύματος, ωθώντας τη στρατιωτική της ηγεσία να στραφεί στις εισαγωγές μαζούτ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί περίπου 350% από το πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου στα 2.300-2.700 κιάτ (περίπου 1 δολάριο) ανά λίτρο. Την περασμένη εβδομάδα, πρατήρια καυσίμων έκλεισαν σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω ελλείψεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Επιπλέον η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής όπλων στον στρατό της Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μυανμάρ | Η χούντα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This