ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μελετά την αγορά συστήματος «anti drone» η Κυπριακή Δημοκρατία
Defence Redefined
Published on 19/03/2020 at 12:41

Την αγορά συστήματος «anti drone» για τις Κεντρικές Φυλακές μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο περιέλαβε σχετική πρόνοια για δαπάνη στον προϋπολογισμό του για το έτος 2020, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”.

Τα εν λόγω συστήματα θα καταστήσουν αδύνατη την ρίψη ναρκωτικών, όπλων, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε χώρους των Κεντρικών Φυλακών.

Στην Ελλάδα, η Αστυνομία δρομολογεί την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα σωφρονιστικά της ιδρύματα μετά και το τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, στις φυλακές των Τρικάλων όπου drone προσέγγισε το προαύλιο πτέρυγας βαρυποινιτών και έριξε ένα κινητό τηλέφωνο, ρολόι με μπαταρίες και άλλα αντικείμενα.

Αεροδρόμια

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αποφάσισε όπως εξοπλιστεί με συστήματα «anti drone» για την προστασία των αεροδρομίων της. Εντούτοις ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών και έλλειψης κονδυλίων. 

Τον Ιούλιο του 2018, η Αστυνομία προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια του εν λόγω συστήματος με εκτίμηση δαπάνης ποσό ύψους €600.000 συν ΦΠΑ. Παρόλο ότι τα έγγραφα του διαγωνισμού έλαβαν 15 οικονομικοί φορείς και συμμετείχαν στην επιτόπια επίσκεψη επτά κατασκευαστές, εντούτοις, προσφορά υπέβαλαν μόνο δύο οικονομικοί φορείς.

Τον Οκτώβριο του 2018 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Δικαιοσύνης η έκθεση αξιολόγησης του τεχνικού μέρους του διαγωνισμού, σύμφωνα με την οποία είχαν υποβληθεί δυο προσφορές και η Επιτροπή Αξιολόγησης εισηγήθηκε όπως ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι και των δύο αφού είχαν κριθεί ότι ικανοποιούσαν τους όρους και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. 

Κατά την εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Προσφορών, επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι δεν είχαν περιληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν και ότι ενώ με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού οι έλεγχοι των προσφερόμενων συστημάτων θα έπρεπε να γίνουν στους χώρους εγκατάστασής τους, δηλαδή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τελικά από την έκθεση αξιολόγησης φάνηκε ότι έγιναν στο εξωτερικό και ότι δεν είχαν ζητηθεί οι απόψεις της Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΦ/υπουργείου Άμυνας.

Το Συμβούλιο Προσφορών συμφώνησε με τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αποφάσισε να ζητήσει από την Επιτροπή Αξιολόγησης όπως συντάξει συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης. Τον Νοέμβριο του 2018 εξετάστηκε η συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης του διαγωνισμού. Το Συμβούλιο Προσφορών αποφάσισε ομόφωνα να δώσει εκ νέου οδηγίες στην Επιτροπή Αξιολόγησης/Αστυνομία να υποβάλει συμπληρωματική έκθεση αξιολόγησης καθώς δεν απαντήθηκαν όλες οι παρατηρήσεις/επισημάνσεις που έγιναν.

Η Αστυνομία, που ήταν η αναθέτουσα Αρχή, δεν κατόρθωσε να υποβάλει ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης με βάση την οποία θα μπορούσε να ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος εντός του 2018, παρά το γεγονός ότι της είχαν επισημανθεί οι ελλείψεις από το Συμβούλιο Προσφορών. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο Προσφορών να αποφασίσει τον Ιούλιο του 2019 την ακύρωση του διαγωνισμού καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις για το έτος 2019 για την υλοποίηση του έργου.

Διαβάστε επίσης: Συστήματα Anti-Drones | Παρουσίαση Drone Dome και Sapsan-Bekas

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This