Μαυροβούνιο | Η κρίσιμη απογραφή για την εθνική ταυτότητα
Defence Redefined
Published on 01/12/2023 at 13:03

Η απογραφή της 3ης Δεκεμβρίου στο Μαυροβούνιο έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα τόσο για τη χώρα όσο και για τη Σερβία.

Την Κυριακή ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα δηλώσει την εθνική του ταυτότητα, με περίπου 600.000 πολίτες να είναι πιθανό να δηλώσουν Σέρβοι. Το Βελιγράδι μάλιστα φέρεται να τους πιέζει να το κάνουν, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους Μαυροβούνιους, δεδομένου του βίαιου παρελθόντος της περιοχής.

Μετά από τις πιέσεις που ασκεί η Σερβία στη μειονότητα του Μαυροβουνίου να δηλώσουν Σέρβοι, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ακόμη και για δημιουργία έντασης ή και επεισοδίων πριν την απογραφή της Κυριακής.

Στους δρόμους της χώρας, έχουν τοποθετηθεί διαφημιστικές πινακίδες που προωθούν τη σερβική ταυτότητα. Οι αρχές του Μαυροβουνίου πιστεύουν ότι πάνω από το 50% θα δηλώσει ότι μιλάει Σέρβικα, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την επιστροφή της σερβικής γλώσσας στα σχολεία και ως επίσημη του κράτους, μεταδίδει το Euronews.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι Μαυροβούνιοι αντιπροσωπεύουν το 45% του πληθυσμού και οι Σέρβοι σχεδόν το 28%. Όμως ακόμη και εθνικιστές Μαυροβούνιοι έχουν μητρική γλώσσα τα Σέρβικα.

Αυτοί που ήταν ενάντια στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι τώρα στην εξουσία και έχουν επιβάλλει την απογραφή. Το βλέπουν ως ευκαιρία να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους και να επηρεάσουν για αλλαγή του Συντάγματος σε σχέση με την θέση της σερβικής γλώσσας και εθνικότητας, λέει ο Μίροσλαβ Ντοντέροβιτς, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ποντγκόριτσα.

Το 2006 το Μαυροβούνιο αποχώρησε από την συνομοσπονδία με τη Σερβία. Φέτος προέκυψε νέα κυβερνητική πλειοψηφία που εκδίωξε τους Μαυροβούνιους Εθνικιστές που είχαν την εξουσία από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Σερβία | Παραδόθηκαν πάνω από 15.000 παράνομα όπλα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This