Μαρόκο | Απόκτηση 200 οχημάτων Cobra 2 από την Otokar
Defence Redefined
Published on 19/01/2024 at 17:30

Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μαρόκου (Forces Armées Royales – FAR) θα ενισχύσουν το στρατιωτικό τους οπλοστάσιο με την προσθήκη 200 τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra 2 της τουρκικής εταιρείας Otokar.

Σύμφωνα με το Africa Intelligence, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια αυξανόμενη σχέση μεταξύ του Μαρόκου και του τουρκικού στον αμυντικό τομέα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Otokar ανακοίνωσε την πώληση αυτών των οχημάτων στις 14 Ιανουαρίου σε μη κατονομαζόμενο αγοραστή, γι’ αυτό συνιστάται προσοχή.

Η προμήθεια εκτιμάται σε περίπου 136 εκατομμύρια δολάρια και η σύμβαση περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και βασικά ανταλλακτικά, υποστήριξη συντήρησης και εκπαίδευση των χειριστών. Η παράδοση αυτών των πλατφορμών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2024, με την ολοκλήρωση να αναμένεται εντός του επόμενου έτους.

Περαιτέρω, ένα μέρος αυτών των οχημάτων, περίπου 20, προορίζεται για τα μαροκινά στρατεύματα που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι σήμερα, το εν λόγω όχημα βρίσκεται σε υπηρεσία με πολλές χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές, ο Ισημερινός, η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ρουάντα, η Σενεγάλη, η Τουρκία, η Τυνησία και η Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα COBRA II 4Χ4 στο πεδίο;

Από πλευράς εξοπλισμού, το Cobra 2 μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 ή 12,7 χιλ ή με αυτόματο πυροβόλο έως 25 χιλ. Αυτή η δυνατότητα οπλισμού το καθιστά προσαρμόσιμο σε διάφορα σενάρια μάχης, συμπεριλαμβανομένων αποστολών αναγνώρισης, υποστήριξης πυρών και ασφάλειας. Η θωρακισμένη προστασία του έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε πυρά πυρομαχικών 7,62 χιλ και θραύσματα βλημάτων πυροβολικού, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια για το πλήρωμα.

Το όχημα ζυγίζει 14.500 κιλά και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα, επιτρέποντας υψηλή κινητικότητα σε διαφορετικά εδάφη. Με αυτονομία 700 χλμ, το Cobra 2 είναι ιδανικό για εκτεταμένες αποστολές χωρίς συχνή ανάγκη ανεφοδιασμού.

Το Cobra 2 έχει επίσης σχεδιαστεί για να μεταφέρει άνετα ένα πλήρωμα δύο συν εννέα άτομα πεζικού. Οι διαστάσεις του, με μήκος 6,4 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα και ύψος 2,3 μέτρα, το καθιστούν αρκετά συμπαγές για αστική πλοήγηση, ενώ είναι αρκετά ευρύχωρο για πολεμικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Μαρόκο | Προμήθεια του σύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Barak MX

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This