ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Μαρόκο | Προμήθεια του σύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Barak MX
Defence Redefined
Published on 17/02/2022 at 18:45

Το Ισραήλ και το Μαρόκο υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας Barak MX της Israel Aerospace Industries.

Σύμφωνα με το Aviacionline Defense, η κρατική εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI) θα προμηθεύσει το σύστημα Barak MX στις ένοπλες δυνάμεις του Μαρόκου, μετά την υπογραφή σύμβασης αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Το Barak MX είναι ένα προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας που παρέχει μια ενιαία ολοκληρωμένη λύση για πολλαπλές ταυτόχρονες αεροπορικές απειλές διαφορετικής προέλευσης..

Το σύστημα Barak MX δύναται να δεχθεί διαφορετικές διαμορφώσεις και επεκτάσεις, οι οποίες του επιτρέπουν  να προσαρμοστεί στην εκάστοτε απειλή είτε πρόκειται για μικρά drones είτε ορισμένους τύπους βαλλιστικών πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: Φιλιππίνες | Παραλαβή των ισραηλινών πυροβόλων ATMOS

Το σύστημα Barak MX διαθέτει τα εξής βασικά στοιχεία:

  • Το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης (Battle Management Center – BMC), το οποίο δημιουργεί μια ενοποιημένη εικόνα πολλαπλών αισθητήρων ενώ παράλληλα συντονίζει δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις και διαχειρίζεται πλατφόρμες εκτόξευσης
  • Πύραυλοι Αναχαίτισης τύπου Barak,  κάθετης εκτόξευσης, για κάλυψη 360°σε αζιμούθιο, υψηλής ευελιξίας και μικρής ελάχιστης εμβέλειας, που χρησιμοποιούν αισθητήρες αναζήτησης ενεργού ραντάρ, σχεδιασμένους να “κλειδώνουν” στόχους με χαμηλή διατομή ραντάρ (RCS) και υψηλή δυνατότητα ελιγμών. Υπάρχουν τρεις τύποι πυραύλων, για διαφορετικούς τύπους αποστολής:

BARAK MRAD: μονοκινητήριο βλήμα για εμβέλεια έως και 35 χλμ

BARAK LRAD: δικινητήριο βλήμα για εμβέλεια έως και 70 χλμ

BARAK ER: δικινητήριο βλήμα και με πρόσθετο κινητήρα προώθησης για βεληνεκές έως 150 χλμ και βελτιωμένες δυνατότητες κατά βαλλιστικών πυραύλων 

  • Ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (active electronically scanned array – AESA) της IAI, διαθέσιμο σε διάφορα μεγέθη και διαμορφώσεις
  • Μέγιστο υψόμετρο εμπλοκής στόχου: 30 χλμ
  • Δυνατότητα ελιγμών: Έως 50 G
  • Πύραυλοι ανά εκτοξευτή: 4 έως 8 αναλόγως έκδοσης

Η αρθρωτότητα του εν λόγω συστήματος του επιτρέπει να ενσωματώνει εύκολα οποιονδήποτε νέο αισθητήρα.

Όλα μέρη του Barak MX Land Deployable (BMC και ραντάρ) μπορούν να επιχειρήσουν τόσο από σταθερή υποδομή, όσο και τοποθετημένα πάνω σε τροχοφόρα οχήματα και να αναπτυχθούν σε προσωρινούς επιχειρησιακούς χώρους. Οι εκτοξευτές της έκδοσης MRAD είναι αυτοκινούμενοι ενώ των λοιπών εκδόσεων είναι αναπτυσσόμενοι επί του πεδίου (deployable). 

Διαβάστε επίσης: I-Dome | Η καινοτόμος, φορητή παραλλαγή του Iron Dome

Το Μαρόκο αρχικά ενδιαφέρθηκε για την προμήθεια αυτών και άλλων συστημάτων από το Ισραήλ όταν ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Gantz υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων συμφωνιών.

Το Μαρόκο συζήτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του με το Ισραήλ το οποίο πρότεινε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, από τις οποίες επιλέχθηκε το σύστημα Barak για την ευελιξία και τις δυνατότητές του σε διάφορους τομείς. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IAI, Boaz Levy, επισκέφτηκε το Μαρόκο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του συστήματος και να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

Το Μαρόκο διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Αλγερία ενώ σύμφωνα με την Global, δεν αποκλείει επίθεση από ριζοσπαστικές ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: “SPYDER” | Πολυστρωματική Αεράμυνα από την Rafael Advanced Defense Systems

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This