ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2024 | Η Πανελλήνια άσκηση εφέδρων – Διακρίσεις για τα περίπολα μάχης από την Κύπρο
Defence Redefined
Published on 13/04/2024 at 11:51

*Χρίστος Λοΐζου

Πραγματοποιήθηκε για 17η χρονιά η πανελλήνια άσκηση εφέδρων “Μακεδονομάχος”. Η μεγαλύτερη άσκηση εφέδρων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-7 Απριλίου στην περιοχή της Καστανούσας Σερρών και διοργανώθηκε από την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ). Στην άσκηση συμμετείχαν 32 συνολικά περίπολα μάχης εφέδρων, εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από την Κύπρο.

Η άσκηση περιελάμβανε αξιολόγηση των περιπόλων μάχης σε διάφορα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως μάχη αστικού περιβάλλοντος, διαχείριση αιχμαλώτων, διέλευση υδάτινου κωλύματος, ΡΒΧ πόλεμο, αντιμετώπιση ενεδρών, πρώτες βοήθειες μάχης, παροχή πυρών πυροβολικού, αναγνώριση εχθρικών και φίλιων οπλικών συστημάτων, διαχείριση ΑΕΜ/ΜΕΠ, δημιουργία αμυντικής γραμμής και απαγκίστρωσης.

Τα περίπολα μάχης εφέδρων από την Κύπρο έλαβαν για ακόμα μια φορά διακρίσεις, συγκεκριμένα ένα χρυσό μετάλλιο, τρία αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια. Οι έφεδροι προέρχονται από διάφορα όπλα της Εθνικής Φρουράς, μεταξύ αυτών Καταδρομείς, Υποβρύχιοι Καταστροφείς αλλά και έφεδροι άλλων όπλων καθώς και Εθνοφύλακες.

Μέσω της συμμετοχής εθελοντών εφέδρων στην άσκηση “Μακεδονομάχος” και σε άλλες αντίστοιχες ασκήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, αποδεικνύεται πως οι έφεδροι της Εθνικής Φρουράς μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Οι έφεδροι που συμμετέχουν στα περίπολα μάχης είναι εθελοντές και εκπαιδεύονται θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο με προσωπικά έξοδα. Η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, το Υπουργείο Άμυνας και οι αρμόδιοι θεσμοί οφείλουν να στηρίξουν περαιτέρω αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις ενισχύσουν σε θέματα εκπαίδευσης, μέσων και οργάνωσης, σε συνεννόηση με τις μονάδες ώστε να γίνεται ορθή αξιοποίηση των εφέδρων οι οποίοι εκπαιδεύονται εθελοντικά σε τακτική βάση.

Η εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς θα κληθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περίοδο κρίσεων. Η πολιτεία οφείλει να προσεγγίσει με υπευθυνότητα το ζήτημα της εκπαίδευσης των εφέδρων και της αξιοποίησης των εθελοντικών πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν, καθώς όπως αποδεικνύεται συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς.

*Φωτογραφίες από: ΛΕΦΕΔ 

Διαβάστε επίσης: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023 | Περίπολα από Ελλάδα και Κύπρο στη μεγάλη Πανελλήνια Άσκηση Εφέδρων – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This