Λιβύη | Στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα – 24 μίλια η συνορεύουσα ζώνη
Defence Redefined
Published on 29/12/2023 at 10:15

Στον ΟΗΕ κοινοποίησε η Λιβύη την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ότι διαθέτει ζώνη χωρικών υδάτων 12 ναυτικών μιλίων, καθώς και συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) 24 ναυτικών μιλίων, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ουσιαστικά, η εν λόγω κίνηση έχει κύριο στόχο να απαντήσει στο διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, που αποτελούσε μια ακόμη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προκειμένου να ακυρώσει προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Λιβύη και Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση. 

Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης είχαν υπογράψει ουσιαστικά μία παράνομη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια προκειμένου να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο Θάλασσα, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δικαιώματα για τους πόρους των ωκεανών. Ακολούθησε η υπογραφή νέου μνημονίου του 2022 που προέβλεπε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η Λιβύη περνάει τώρα με την κίνησή της αυτή και πάλι στην αντεπίθεση για να υποστηρίξει ότι τα σύνορά της επεκτείνονται πιο ανατολικά.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Λιβύη | Επανεκκίνηση των σχέσεων επιδιώκει η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετικό σχόλιο – αντίδραση και από την ελληνική πλευρά, η οποία αξιολογεί την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να θεωρεί προς το παρόν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η Ελλάδα μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα, όμως όπως λέει στο OPEN ο διεθνολόγος Πέτρος Λιάκουρας, η Λιβύη ναρκοθετεί μία μελλοντική διευθέτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να διαμαρτυρηθεί διαμαρτυρηθεί ατομικώς, διότι με αυτό τον τρόπο θίγονται τα μελλοντικά δυνητικά κυριαρχικά της δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λιβύη έχει ως σημείο έναρξης όλων των θαλασσίων ζωνών το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης, το οποίο σημαίνει ότι οι γραμμές οι οποίες θα χαραχθούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι πολύ εγγύτερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Η Λιβύη έχει θεσπίσει ήδη ΑΟΖ αυτό το οποίο μένει είναι η οριοθέτηση. Όπως σημειώνει ο διεθνολόγος, η Λιβύη ξέρει πολύ καλά ότι στηρίζεται στους ώμους της Τουρκίας και η Ελλάδα πρέπει να βρει λύση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Διαφορετικά η Λιβύη μπορεί να προχωρήσει τεχνηέντως και να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία τετελεσμένα ποτέ δεν έχουν ανατραπεί.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις επαναφέρουν στο τραπέζι το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίου της Κρήτης.

Η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου αλλά δεν είχε συμπεριλάβει την Κρήτη κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί casus belli από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Δικαστήριο αναστέλλει το μνημόνιο με την Τουρκία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων – Απαντητική ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This