Ελλάδα – Λιβύη | Επανεκκίνηση των σχέσεων επιδιώκει η Αθήνα
Defence Redefined
Published on 10/08/2023 at 14:34

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μάνγκους, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.

Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης φαίνεται να αλλάζουν, με την κυβέρνηση να δίνει πλέον διπλωματικό “παρών” στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι αιτία της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης ήταν η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση Σάρατζ αποφάσισε να συμβάλει στην προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων, στο πλαίσιο επιβολής του αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, και υπέγραψε το “παράνομο και ανυπόστατο” – όπως το χαρακτηρίζει η Αθήνα – μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος | Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

Η διπλωματική απουσία της Ελλάδας από την Τρίπολη είχε χαρακτηριστεί προβληματική και με φόντο τις κινήσεις της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπέιμπα στη Λιβύη, που είχε ακολουθήσει ένα δρόμο στενής προσέγγισης και συμμαχίας με την Τουρκία, υπογράφοντας μάλιστα και δεύτερη συμφωνία για την εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων στην περιοχή που οριζόταν από το πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Και παρότι σχηματίσθηκε η – πάλι προσωρινή – κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στις 15 Μαρτίου 2021, μέχρι πρότινος, η Αθήνα δεν την έβλεπε διαφορετικά από την κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αφού ούτε η νέα κυβέρνηση της Τρίπολης ανακάλεσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2022 είχε εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο, με τον τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να αναχωρεί από την πρωτεύουσα της Λιβύης, χωρίς καν να κατέβει από το αεροπλάνο για να μη συναντήσει τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς.

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία είχε λήξει, και για την Αθήνα, όπως και για σειρά άλλων χωρών, δεν είχε νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Επιθετικό διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This