Κύπρος | Οι επαγγελματικές εκτελέσεις Καλογερόπουλου και Μαυρομιχάλη
Andreas Pogiatzi
Published on 01/11/2023 at 15:46

Δύο δολοφονίες με επαγγελματική εκτέλεση, σημειώθηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες στην Κύπρο, θέτοντας τις Αρχές σε συναγερμό αλλά και σε εγρήγορση, για νέες πιθανές επιθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως άτομα του υποκόσμου και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

Η πρώτη δολοφονία, αφορά την εκτέλεση του του 55χρονου Θανάση Καλογερόπουλου σε πολυσύχναστο σημείο της Λεμεσού.  Η εκτέλεση έγινε στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας (30/10) στην παραλιακή λεωφόρο Αμαθούντας, όταν ο Καλογερόπουλος προσπαθούσε να σταθμεύσει το όχημά του σε χώρο έξω από γνωστό καφεστιατόριο.

Οι δύο δράστες προσέγγισαν το σημείο, έκλεισαν την είσοδο με το όχημα που χρησιμοποιησαν και άνοιξαν πυρ εναντίον του 55χρονου. Ο Καλογερόπουλος προσπάθησε να διαφύγει με το όχημα του, το οποίο ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω, όταν δέχθηκε νέους πυροβολισμούς, που τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Από την αυτοψία διαφάνηκε ότι το θύμα δέχτηκε μεγάλο αριθμό πυροβολισμών στο σώμα και στο κεφάλι, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι δράστες ήθελαν πάση θυσία ο Καλογερόπουλος να πέσει νεκρός.

Οι δράστες εγκατέλειψαν τη σκηνή με το όχημα, το οποίο εντοπίστηκε να καίγεται λίγο αργότερα, στην περιοχή Γερμασόγειας, ενώ εντός αυτού βρέθηκαν δύο όπλα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πιστόλι και ένα αυτόματο τυφέκιο τύπου καλασνίκοφ. Να σημειωθεί ότι το όχημα είχε καταγγελθεί ως κλοπιμαίο στις 7 Οκτωβρίου, 2023 στη Λεμεσό.

Η δεύτερη δολοφονία, αφορά την εκτέλεση του Αλέξη Μαυρομιχάλη, γνωστός ως Αλεξούι, που δέχτηκε έναν μόνο πυροβολισμό ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας στο Στρόβολο, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα.

Ο δράστης χτύπησε τον Μαυρομιχάλη στις 9 και 15 το βράδυ, ενώ αυτός βρισκόταν στο διαμέρισμα και στεκόταν στην μπαλκονόπορτα.

Από τον έναν πυροβολισμό που δέχτηκε τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο δεν τα κατάφερε και υπέκυψε λίγες ώρες μετά.

Η μία και μοναδική σφαίρα που αποδείχθηκε μοιραία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ρίφθηκε από σημείο μεταξύ πολυκατοικιών που βρίσκονταν έναντι της πολυκατοικίας όπου διέμενε το θύμα.

©reporter

Το υπερυψωμένο σημείο από όπου επέλεξε ο εκτελεστής του Μαυρομιχάλη να πατήσει την σκανδάλη, του έδινε καθαρό οπτικό πεδίο, και ταυτόχρονα κάλυψη αφού μπροστά του υπήρχαν δέντρα που του επέτρεπαν να μην γίνει αντιληπτός.

Οι ανακριτές εκτιμούν ότι κατάφερε πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο περνώντας μέσα από αυλή σπιτιού που γειτνιάζει με το σημείο της βολής. Οι εικόνες από τα κλειστά κυκλώματα της περιοχής ίσως δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο διαφυγής του δράστη και την κατεύθυνση. Ήδη στο μικροσκόπιο τέθηκαν αρκετά κλειστά κυκλώματα, τόσο από το διαμέρισμα του Μαυρομιχάλη, όσο και από άλλα κτίρια.

Το διαμέρισμα του Μαυρομιχάλη από το πιθανό σημείο βολής ©reporter

Ο δολοφόνος θεωρείται δεδομένο από τους ανακριτές ότι χαρτογράφησε την περιοχή από προηγούμενες μέρες και βρήκε το κατάλληλο σημείο για να εκτελέσει τα δολοφονικά σχέδιά του. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι γνώριζε καλά τις κινήσεις του Μαυρομιχάλη. Αν και είχε ασφάλεια συνήθως το θύμα, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο βράδυ δεν υπήρχε φρούρηση κοντά του.

Ο ελεύθερος σκοπευτής, όπως όλα δείχνουν, χτύπησε τον Μαυρομιχάλη μόλις τον είδε στην μπαλκονόπορτα και είχε καθαρό πεδίο.

Επίσης, έρευνες διεξήχθησαν και στο σημείο όπου βρέθηκε καμένο το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη ή τους δράστες, στην περιοχή Κοτσιάτη, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ήταν κλοπιμαίο.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα ακολουθήσει σύσκεψη στο ΤΑΕ Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΤΑΕ Λεμεσού για να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο δολοφονιών.

Όσον αφορά τα οχήματα ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι στη Λεμεσό το όχημα χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες και το δεύτερο στη Λευκωσία ακόμη δεν έχει μεταβεί η υπηρεσία στη σκηνή για να διαφανεί αν υπάρχει σχετικότητα.

Κληθείς να απαντήσει αν θα παρθούν επιπρόσθετα μέτρα, απάντησε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για νέο αιματοκύλισμα, τα περίπολα είναι συνεχώς έξω και για άλλους σκοπούς αλλά και για σκοπούς εγκλήματος.

«Η προσπάθεια τώρα θα επικεντρωθεί στην εξιχνίαση των δύο αυτών εγκλημάτων, ήδη εντοπίστηκε ένας κάλυκας”.

Πρόσθεσε ότι, το εν λόγω πρόσωπο ήταν γνωστό στην Αστυνομία και στο παρελθόν υπήρξαν πληροφορίες και λαμβάνονταν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια του.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Εύρεση χειροβομβίδας M26 στην Κυπερούντα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This