Κόσοβο | Επεισόδια και 30 τραυματίες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που συμμετέχει και η Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 30/05/2023 at 18:50

Σέρβοι διαδηλωτές στην πόλη Ζβέτσαν έριξαν τη Δευτέρα δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης Κοσόβου (KFOR). Η KFOR ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίσθηκαν 52 Σέρβοι, ενώ η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν σήμερα το δημοτικό κτίριο στην πόλη Ζβέτσαν του Κοσόβου, όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις. Οι Σέρβοι του Κοσόβου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό κτίριο στο Ζβέτσαν, αλλά η κατάσταση είναι ήρεμη, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αναφέρουν πως στη φρούρηση του κτιρίου στην πόλη που σημειώθηκαν οι ταραχές συμμετέχουν στρατιώτες από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Πολωνία. 

Στην KFOR συμμετέχει και η Ελλάδα, με την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ) η οποία αριθμεί 113 άτομα προσωπικό. Δεν έγινε ακόμα γνωστό αν συμμετέχουν και Έλληνες στρατιώτες στη φρούρηση των κτιρίων στις περιοχές που σημειώνονται επεισόδια ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ.

*Ο τότε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε το 2021, την έδρα της ΕΛΔΥΚΟ, στο Στρατόπεδο “Film City” της KFOR στην Πρίστινα.

Φωτογραφία τίτλου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου | Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στην Πρίστινα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This