ΚΥΣΕΑ | “Πράσινο” για την προμήθεια όπλων Rampage και Spice – Πώς αλλάζουν επίπεδο τα F-16
Defence Redefined
Published on 27/09/2023 at 15:29

Πράσινο φως στην απόκτηση όπλων στρατηγικής επιχειρησιακής αξίας για τον ελληνικό στόλο των F-16, άναψε η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η προμήθεια πυραύλων μακρού πλήγματος Rampage και των συλλογών κατευθυνομένων βομβών, Spice, αμφότερα ισραηλινής προέλευσης.

Μετά την απόκτηση των ισραηλινών όπλων, αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι δυνατότητες κρούσης κατά χερσαίων στόχων, τόσο για τα αναβαθμισμένα F-16 στην έκδοση Viper όσο και των παλαιότερων Block.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το επόμενο βήμα να είναι  η σύνταξη των συμβάσεων από τη ΓΔΑΕΕ, ούτως ώστε να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ.  

Σημειώνεται, ότι μέσα στον συγκεκριμένο κύκλο διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Ισραήλ, περιλαμβάνεται και η αγορά των κατευθυνόμενων πυραύλων SPIKE NLOS. 

Υπερηχητικοί πύραυλοι Rampage 

Με βεληνεκές αρκετά πάνω από τα 150 χιλιόμετρα, ο πύραυλος Rampage της IAI, αποτελεί ένα Stand Off όπλο αέρος-εδάφους το οποίο θα ενισχύσει αρκετά τις δυνατότητες κρούσης της ΠΑ. Πρόκειται για υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς με τη δυνατότητα εκτόξευσης από μεγάλο υψόμετρο. 

Η φιλοσοφία του πυραύλου βασίζεται στη μεγάλη επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους που τον μεταφέρει, αφού η εκτόξευση γίνεται μακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά όπλα, ενώ καθιστά τον πύραυλο πολύ δύσκολο στόχο για τα αντιβαλλιστικά συστήματα. 

Άφεση Rampage ©️IAI

Ο Rampage κατευθύνεται με GPS/INS έχει μεγάλη ακρίβεια προσβολής στόχων και είναι ανθεκτικός σε παρεμβολές συστημάτων πλοήγησης. 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Rampage

  • Βάρος: Περίπου 570 κιλά 
  • Μήκος: Περίπου 4,7 μέτρα
  • Διάμετρος: 306 χιλ
  • Κεφαλή: Blast/Frag/GP
  • Ακρίβεια: 10 μέτρα CEP
  • Ταχύτητα κρούσης: 350-550 μ/δ

Το κόστος για την απόκτηση των πυραύλων αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Raytheon | Πρώτη πτήση για τον υπερ-υπερηχητικό πύραυλο της

Συλλογές Spice

Σύμφωνα με τα Ελληνικά ΜΜΕ, το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως και για την απόκτηση τουλάχιστον 300 συλλογών κατεύθυνσης Spice της Rafael που μετατρέπουν τις βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών σε «έξυπνα» όπλα. 

Πρόκειται για τις βόμβες γενικής χρήσης, με σύστημα καθοδήγησης INS/GPS αλλά και αισθητήρα  ηλεκτροπτικών για την ταυτοποίηση των στόχων, αυξάνοντας την ακρίβεια τους στην καταστροφή σταθερών ή κινητών στόχων, σε απόσταση που ξεπερνάει τα 60 χιλιόμετρα. 

Διαβάστε επίσης: JDAM | Η συλλογή με την οποία το Ισραήλ επέφερε “χειρουργικά” χτυπήματα σε τούνελ της Χαμάς – VIDEO & Φωτογραφίες

Οι συλλογές Spice μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και εκτός από τα F-16 μπορούν να πιστοποιηθούν στα υπόλοιπα μαχητικά του ελληνικού οπλοστασίου, όπως τα Mirage 2000-5 και τα νεότερα Rafale.

Spice 1000 ©️Rafael

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Spice

  • Βεληνεκές: Spice 1000: 125 χλμ / Spice 2000: 60 χλμ
  • Πολεμική κεφαλή: Θραυσματοποιούμενη ή διατρητική 
  • CEP: 3 μέτρα 
  • Λειτουργία: Μέρα ή νύχτα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες

Οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιούν τους Spice 2000 σε όλες τις εκδόσεις F-16 της ισραηλινής αεροπορίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το κόστος του προγράμματος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια για την απόκτηση των συγκεκριμένων πυραύλων, χρονολογείται από το 2011, όταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ωστόσο μόλις τον περασμένο Μάιο η ΓΔΑΕΕ ενέκρινε τους χειρισμούς της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. 

Διαβάστε επίσης:Lockheed Martin | Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη – Infographics 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This