Ισραήλ | Ο ηγέτης της Χαμάς, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του “ήδη νεκρό” – Ανακατάληψη όλων των οικισμών στο νότο
Andreas Pogiatzi
Published on 09/10/2023 at 11:32

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), έχουν καλέσει πέραν των 300 χιλιάδων εφέδρων όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην σύγχρονη ισραηλινή ιστορία.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του, από ιδρύσεως του κράτους, το 1948, το Ισραήλ έχει κηρύξει και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς από την Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Τη Δευτέρα 09/10, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ήχους εκρήξεων στην Ιερουσαλήμ, ενώ σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταδίωξης μελών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF, πλέον όλοι οι οικισμοί στο νότιο Ισραήλ έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο διεξάγονται ακόμη μάχες με διάσπαρτους πυρήνες ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης στο ισραηλινό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι “μακρύς”.

 

“Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο”, στο έδαφος του Ισραήλ, “ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις”, δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι “οι τρομοκράτες” θα καταδιωχθούν “παντού”, “όπου κι αν βρίσκονται”.

“Γνωρίζουμε τον ηγέτη της επιχείρησης της Χαμάς”

O ανώτατος εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Χαγκάρι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ότι “το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό”. 

“Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, είναι νόμιμοι στόχοι και καταδικασμένοι να καταστραφούν”, πρόσθεσε.

“Πάνω από 500 στόχοι” επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας

“Πάνω από 500 στόχοι”, θέσεις της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

“Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (…) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους (σ.σ. θέσεις) των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ”, ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ανάκτηση του “πλήρους” ελέγχου

 

Η Χαμάς έχει θέσει τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχο της από το 2007. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν.

Ο IDF ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την ανάκτηση των περιοχών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, για τη διάσωση δεκάδων ισραηλινών ομήρων ή αιχμαλώτων και για να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής σήμερα Δευτέρα.

 Η Χαμάς κρατάει “πάνω από 100” αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

“Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου”, είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

“Αρκετοί” Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον “θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο”.

“Ενότητα” ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, “στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση”, μπροστά στην “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι “ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος”.

“Νόμιμη άμυνα”

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για “να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής”.

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει “δικαίωμα να αμυνθεί” αντιμέτωπο με τις “βάρβαρες” επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη “διαρκή” υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να “υποστηρίξουν την ειρήνη” και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται “για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί”, να υπάρξει “ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια”, είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του “το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους”, δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Τριανταεπτάχρονη ισραηλινή είπε πως ένιωσε φρίκη όταν είδε μέλη της οικογένειάς της που έχουν απαχθεί σε βίντεο γυρισμένο στη Γάζα, ιδίως εξαδέλφη της και τα παιδιά της, ηλικιών μεταξύ εννέα μηνών και τριών ετών. “Αυτή είναι η μόνη επιβεβαίωση που έχουμε”, είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιφάτ Τσάιλερ, με τσακισμένη τη φωνή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Capital.gr, Reuters

Διαβάστε επίσης: Πέραν των 1000 οι νεκροί στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς – Απώλειες στρατιωτικού υλικού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This