Ισραήλ | Οι τελευταίες εξελίξεις πριν από την “καταιγίδα” – Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών
Andreas Pogiatzi
Published on 10/10/2023 at 11:32

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρότειναν σήμερα Τρίτη (10/10),  να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Το σημείο διέλευσης μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας ©bopanc

Διαβάστε επίσης: Πέραν των 1000 οι νεκροί στη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς – Απώλειες στρατιωτικού υλικού

1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το πρωί ότι έχουν βρει “περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ μετά την επίθεση το Σάββατο το πρωί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Περίπου 1.500 πτώματα (μαχητών) της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, οι δηλώσεις του οποίου μαρτυρούν το εύρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής ο στρατός έκανε λόγο για περίπου χίλιους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Την σημερινή τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών, “ο στρατός έχει λίγο πολύ ανακτήσει τον έλεγχο του φράκτη στα σύνορα” με τη Γάζα, “αλλά ακόμη μπορούν να υπάρξουν διεισδύσεις”, πρόσθεσε ο Χεχτ.

Ωστόσο “γνωρίζουμε ότι από τη χθεσινή νύχτα, κανείς δεν εισήλθε” στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Ο στρατός έχει “σχεδόν ολοκληρώσει” την εκκένωση 24 τοποθεσιών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, την απομάκρυνση των κατοίκων των οποίων είχε αποφασίσει.

©War_Mapper

3 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε συνδικάτο δημοσιογράφων και ένας δημόσιος λειτουργός.

Το τοπικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωση πως “τρεις δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη”. Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς για τα μέσα ενημέρωσης Σαλάμεχ Μααλούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: Σαΐντ αλ-Ταουίλ, Μοχάμεντ Σομπόχ και Χισάμ Ναουαϊχάχ.

Διανομή όπλων από το Ισραήλ σε ομάδες εθελοντών στις μεθοριακές κοινότητες και σε πόλεις με μικτό πληθυσμό

Το Ισραήλ θα αρχίσει να διανέμει χιλιάδες αυτόματα όπλα σε ομάδες εθελοντών άμεσης αντίδρασης σε συνοριακές κοινότητες και σε πόλεις με μικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηδη έχουν διανεμηθεί 4.000 όπλα και θα ακολουθήσουν άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλιστούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας – “Το καλύτερο σενάριο για εμάς” λέγει η Χαμάς – VIDEO

ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει Ισραηλινούς ομήρους

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου.  

Η απειλή ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Ο ηγέτης της Χαμάς, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του “ήδη νεκρό” – Ανακατάληψη όλων των οικισμών στο νότο

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This