Ισραήλ | Η αμυντική βιομηχανία όπλων αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου ζήτηση για οπλοκατοχή
Defence Redefined
Published on 17/11/2023 at 19:33

Ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, η ισραηλινή βιομηχανία κατασκευής όπλων αντιμετωπίζει τεράστιες απαιτήσεις από την ίδρυση του κράτους.

190.000 νέες αιτήσεις για άδειες κατοχής ατομικού οπλισμού προστέθηκαν επίσης στις αυξανόμενες ανάγκες του στρατού και των νέων μονάδων επιφυλακής, με δεκάδες χιλιάδες τυφέκια και πιστόλια να έχουν ήδη παραδοθεί σε πολίτες, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια συμβάσεων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την παραγωγή της IWI, περίπου το 90% της παραγωγής της προορίζεται για εξαγωγή. Ωστόσο, με φόντο το αίσθημα ανασφάλειας λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς, η εταιρεία ακύρωσε τη συμμετοχή της σε τρεις αμυντικές εκθέσεις, προκειμένου να μειώσει την προβολή, κατόπιν σύστασης αξιωματούχων ασφαλείας.

Στις εγκαταστάσεις παραγωγής της IWI υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε όλα τα τμήματα, καθώς τα μηχανήματα παραγωγής εργάζονται ασταμάτητα όλο το εικοσιτετράωρο για περισσότερο από ένα μήνα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.  Στόχος είναι η παροχή καθημερινά εκατοντάδων τυφεκίων εφόδου στις μονάδες των IDF που πολεμούν στο μέτωπο και στις μονάδες επιφυλακής, που εξοπλίζονται με ατομικά όπλα από την αγορά.

Η επάνδρωση των εργοστασίων δεν είναι καθόλου εύκολη αυτές τις μέρες στη βιομηχανία και στα εργοστάσια αμυντικού υλικού, χρειάζονται επειγόντως επιπλέον εργατικά χέρια, καθώς αρκετοί εργάτες εντάχθηκαν στις εφεδρείες των IDF.

Διαβάστε επίσης: EMTAN | Αύξηση της παραγωγής τυφεκίων για την υποστήριξη των IDF

Ειδικότερα, περίπου το 40% των εργαζομένων της εταιρείας κατασκευής όπλων Emtan και περίπου το 20% των εργαζομένων της IWI, επιστρατεύτηκαν στις εφεδρείες τον περασμένο μήνα. Και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν δεκάδες εργάτες προς αντικατάσταση για να στελεχώσουν τα τμήματα παραγωγής και συναρμολόγησης, προκειμένου να συμβαδίσουν με τον απαιτούμενο ρυθμό εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, από την αρχή του πολέμου έχουν υποβληθεί περισσότερες από 190.000 αιτήσεις για άδειες οπλοκατοχής στο Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και το πρώτο δεκάμηνο του 2023 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 210.000 αιτήσεις, ενώ η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 31 χιλιάδες άδειες.

Συγκριτικά, το 2022 υποβλήθηκαν 42.000 αιτήσεις και χορηγήθηκαν περίπου 13.000 άδειες. Το 2021 υποβλήθηκαν περίπου 20.000 αιτήσεις και εκδόθηκαν περίπου 10.000 άδειες.

Αυτή η διαδικασία εξοπλισμού είναι επικίνδυνη για πολλούς λόγους, αλλά οι κατασκευαστές απαντούν άμεσα πως “δεν σκοτώνει το όπλο αλλά αυτός που τραβάει τη σκανδάλη” ενώ οι άδειες εκδίδονται επιλεκτικά κατόπιν επαγγελματικής και υπεύθυνης διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: TAVOR | Το Βασικό Τυφέκιο των Μονάδων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς – Ανάλυση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This