Ισραήλ | Απόσυρση δυνάμεων από τη νότια Γάζα
Defence Redefined
Published on 07/04/2024 at 18:49

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι απέσυραν περισσότερα χερσαία στρατεύματα από τη νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας μονάχα μία ταξιαρχία εκεί, έξι μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεών του.

Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις, ανέφερε ο στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο στρατός επισήμανε ότι μια σημαντική δύναμη θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του.

Ο στρατός, που μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Γάζα από την αρχή του έτους για να ανακουφίσει τους εφέδρους και υπό την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από τη σύμμαχό του Ουάσιγκτον για να βελτιώσει την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους ή τον αριθμό των στρατιωτών που αφορά.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα δεν χρειάζεται να παραμείνουν στον τομέα χωρίς να υπάρχει στρατηγική ανάγκη. Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. 

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Χαν Γιουνίς, ένα μέρος μονάχα των εκτοπισμένων, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφότου βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα, νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματικό.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την εδώ και καιρό επαπειλούμενη εισβολή στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με το CNN Greece, περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα και το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του ωσότου επιστρέψουν όλοι.

Διαβάστε επίσης: Γάζα | Πολύνεκρη επίθεση σε οργάνωση που διένειμε τρόφιμα – Συμμετείχε στην αποστολή από την Κύπρο

*Φωτογραφία: AP

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This