Ινδία | Μείωση της εξάρτησης από ξένους πυραύλους εξοπλίζοντας τα μαχητικά της με εγχώρια βλήματα Astra MK-I
Defence Redefined
Published on 06/06/2022 at 17:49

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέθεσε την περασμένη Τρίτη σύμβαση 424,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην κρατική Bharat Dynamics Limited για την προμήθεια εγχώρια ανεπτυγμένων πυραύλων αέρος-αέρος Astra MK-I.

Με την εγχώρια παραγωγή ανοίγει ο δρόμος για τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό σχετικά με προηγμένα βλήματα τα οποία έχουν την δυνατότητα εμπλοκής στόχων πέρα ​​από το οπτικό πεδίο (Beyond Visual Range -BVR).

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Bharat Dynamics θα προμηθεύσει περίπου 400 βλήματα Astra MK-I και συναφή εξοπλισμό, οι οποίοι θα παραδοθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό για χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI, LCA-MK και MiG-29K.

Ο πύραυλος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ινδίας από τους ρωσικούς πυραύλους R-77 , τους γαλλικούς MICA και τους ισραηλινούς Derby. “Το πρόγραμμα ουσιαστικά ενσαρκώνει το πνεύμα του “Aatmanirbhar Bharat” (Αυτοδύναμη Ινδία) και θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ταξιδιού της χώρας προς την αυτάρκεια στους πυραύλους αέρος-αέρος”, ανέφερε το αρμόδιο Υπουργείο σε δήλωση του.

Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί εγχώρια από τον κυβερνητικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (Defence Research and Development Organisation) και υποβλήθηκε σε επιτυχείς δοκιμές με μαχητικά Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαφορετικές εκδοχές.

Το Υπουργείο σημείωσε ακόμα ότι η μεταφορά τεχνολογίας από τον υπόψη οργανισμό στην εταιρεία παραγωγής του Astra MK-I και όλων των σχετικών συστημάτων έχει ολοκληρωθεί και ότι η παραγωγή στην Bharat Dynamics βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Παραγγελία Περιφερόμενων Πυρομαχικών “SkyStriker” – VIDEO

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Astra MK-I συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

  • Μήκος: 3,8 μέτρα 
  • Βάρος: 160 κιλά
  • Διάμετρος: 178 χιλ 
  • Πολεμική κεφαλή: 15 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας, θραυσματοποιούμενη (HE-F : High Explosive-Fragmentation) με πυροσωλήνα εγγύτητας (proximity fuze) 
  • Πρόωση: Κινητήρας στερεού καυσίμου
  • Επιχειρησιακή εμβέλεια: 100 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 4.5 Mach
  • Σύστημα καθοδήγησης: Αρχικό στάδιο πτήσης: Αδρανειακή καθοδήγηση (Inertial Navigation System – INS) / Τερματικό στάδιο πτήσης: Ενεργό ραντάρ 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του DRDO, το βλήμα Astra “είναι σχεδιασμένο για να εμπλέκει και να καταστρέφει υπερηχητικά αεροσκάφη με υψηλούς ελιγμούς” και δύναται να λειτουργεί παντός καιρού, μέρα ή νύχτα.

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Προμήθεια 30 drones «MQ-9 Reaper» από τις ΗΠΑ

Γιατί ο Astra Mk-Ι είναι σημαντικό οπλικό σύστημα

Η προμήθεια του Astra Mk-I προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια στα μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας προκειμένου να καταρρίψουν τα εχθρικά αεροσκάφη χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο οι πιλότοι.

Το Υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι ο εν λόγω πύραυλος είναι τεχνολογικά ανώτερος και οικονομικά πιο προσιτό από τα υπόλοιπα εισαγόμενα πυραυλικά συστήματα και θα δώσει στα μαχητικά της Ινδίας ένα σίγουρο πλεονέκτημα έναντι της κινεζικής αεροπορίας PLA (PLAAF) και της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν (PAF).

Ως εκ τούτου, σε μια εποχή που η Ινδία συνεχίζει να έχει τεταμένους δεσμούς με την Κίνα και το Πακιστάν και υπάρχει μια απειλή, ο Astra Mk-Ι είναι ένα μεγάλο όφελος για την Ινδία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΙΝΔΙΑ | Το «Hybrid» Μαχητικό Αεροσκάφος F-21 – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This