ΗΠΑ | Υπό εξέταση η δυνατότητα για νέες στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά νησιά
Defence Redefined
Published on 06/08/2023 at 16:31

Η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η εν λόγω τροπολογία ζητά από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden προς υπογραφή.

Η τροπολογία της Βουλής προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.
  • Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).
  • Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.
  • Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021(U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act).

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | O Μενέντεζ παρατείνει στα 3 έτη την ανανέωση της άρσης του εμπάργκο για πώληση όπλων

Η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία (MDCA) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας απολαμβάνει δικομματική στήριξη με πολλούς νομοθέτες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και διεύρυνσης της.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί και συνεπώς μένει να δούμε το πως θα εξελιχθεί η τελική έκβαση της, καθώς στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει ήδη υπερψηφίσει η Γερουσία δεν υπάρχει μια αντίστοιχη αναφορά. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καθώς κατά την πάγια πρακτική δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο πανομοιότυπες εκδοχές του νομοσχεδίου.

Όπως προαναφέρθηκε, πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (conference) προκειμένου να «συνθέσουν» (reconcile) τις δύο διαφορετικές εκδοχές. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία της σύνθεσης περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις που επηρεάζονται από το γενικό κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ και υπερβαίνουν το καθαυτό περιεχόμενο των επιμέρους τροπολογιών.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να δούμε εάν τελικά η τροπολογία θα βρίσκεται στο τελικό κείμενο του NDAA που θα φτάσει στον πρόεδρο Biden.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – ΗΠΑ | Ποιος βοηθά περισσότερο την Ουκρανία;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This