ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ και Αίγυπτος | Δέσμευση για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή μετά το πέρας στρατηγικού διαλόγου
Defence Redefined
Published on 10/11/2021 at 17:45

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Αιγύπτιος ομόλογος του Σαμέχ Σούκρι ηγήθηκαν του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Αιγύπτου στις 8-9 Νοεμβρίου 2021, στην Ουάσιγκτον, εκδίδοντας ακολούθως δοινή δήλωση. 

Οι δύο χώρες τόνισαν τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη, στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, τη δέσμευσή τους για διμερή αμυντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, περιλαμβανομένου του τομέα της αντιτρομοκρατίας και της ασφάλειας των συνόρων.

Όπως αναφέρεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη σταθερή τους δέσμευση για την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Η Αίγυπτος επαίνεσε τον ρόλο των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη στην Αίγυπτο και την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και την κοινή συνεργασία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ηγεσία της Αιγύπτου στη μεσολάβηση λύσεων σε περιφερειακές συγκρούσεις, ιδίως όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης και τον τερματισμό της βίας στη Γάζα. Όσον αφορά το «Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης», γνωστό ως GERD, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν για την ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος ζήτησαν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία αναφορικά με το GERD υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 και τη Συμφωνία του 2015 σχετικά με τη Διακήρυξη των Αρχών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος τόνισαν τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου και υποστήριξαν το σχέδιο δράσης της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων. Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Σουδάν και την επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για θέματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Ο Πρόεδρος έπαυσε την Υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς

Οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και για στενή συνεργασία σε θέματα για την κλιματική αλλαγή. Μοιράστηκαν ιδέες για την αύξηση των επενδύσεων στις αντίστοιχες οικονομίες τους, την παροχή περισσότερων ευκαιριών στους ανθρώπους και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την υποψηφιότητα της Αιγύπτου από την Αφρικανική Ένωση να φιλοξενήσει την COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ και να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως την επερχόμενη προεδρία της COP27 στην προώθηση των στόχων για το κλίμα παγκοσμίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για διμερή αμυντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της ασφάλειας των συνόρων και της θάλασσας. Με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση της 32ης Επιτροπής Στρατιωτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Αιγύπτου και την πολυεθνική άσκηση Bright Star 2021, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για ενεργό συμμετοχή στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη σημασία της πρόσφατης σύμβασης της Αιγύπτου με εθνική χρηματοδότηση ύψους 1 δις δολαρίων για την ανακαίνιση των αιγυπτιακών ελικοπτέρων Apache, υποστηρίζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και αυξάνοντας την ετοιμότητα της Αιγύπτου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος δεσμεύτηκαν να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση της ζημίας κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης το πρόσφατο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Εθνοφρουράς του Τέξας ως ευκαιρία για αύξηση της συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης την υπογραφή Μνημονίου για ευελιξία στη διμερή υλικοτεχνική υποστήριξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία για το φράγμα του Νείλου | Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This