Ηνωμένο Βασίλειο | Επιβολή κυρώσεων σε Κύπριους “οικονομικούς μεσάζοντες” των Ρώσων ολιγαρχών
Defence Redefined
Published on 13/04/2023 at 14:01

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε δύο Κύπριους “οικονομικούς μεσάζοντες”, επειδή βοηθούσαν εν γνώσει τους τους επιβληθέντες σε κυρώσεις Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά δίκτυα.

Η σχετική καταδικαστική δήλωση εμπεριέχει τα ονόματα Δημήτρης Ιωαννίδης και Χριστόδουλος Βασιλειάδης, οι οποίοι διευκόλυναν τους Ρώσους ολιγάρχες Roman Abramovich και Alisher Usmanov. Και οι δύο έχουν πληγεί με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτική απαγόρευση και κυρώσεις για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Βασιλειάδης, ένας Κύπριος δικηγόρος, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός δικτύου καταπιστεύματος και υπεράκτιων εταιρειών που συνδέουν τον Usmanov και την Sutton Place Estate, ενώ ο Ιωαννίδης θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών, που ο Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών πριν από την επιβολή κυρώσεων μετά την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ένα λεπτομερές έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της Κοινοπολιτείας περιέγραφε ότι ο Βασιλειάδης πιστεύεται ότι λαμβάνει όφελος από τις επαγγελματικές υπηρεσίες που παρέχει στον Ουσμάνοφ,  ενώ ο Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας παροχής εταιρικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο, κατηγορείται ότι ενέργησε εξ ονόματος ή υπό την καθοδήγηση ενός ατόμου που εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί στην απόκτηση οφέλους από ή στην υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας, δηλαδή του Ρομάν Αρκαντίεβιτς Αμπράμοβιτς.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και η Κύπρος μετά την Ελλάδα

Στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης άτομα με ρωσική και κυπριακή υπηκοότητα, συγκεκριμένα οι Mikail Safarbekovich Gutseriev, Pavel Ezoubov, Alexey Ivanovich Isaykin, Sanjar Zunnurovich Ismailov, Sarvar Ismailov (ο οποίος έχει επίσης υπηκοότητα από το Ουζμπεκιστάν), Ilya Borisovich Brodskiy και Mikhail Vasilyevich Klyukin.

Η Βρετανία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση θα μελετήσει διεξοδικά τις κυρώσεις, που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία σε Κύπριους υπηκόους και οντότητες, και θα λάβει αποφάσεις στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και της δέσμευσης της Δημοκρατίας, για μη παράκαμψη των κυρώσεων, σύμφωνα με το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Ο ίδιος επισήμανε πως στον νέο κατάλογο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνονται συνολικά 14 Κύπριοι πολίτες, εκ των οποίων οι 6 έχουν διπλή υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, τριπλή υπηκοότητα., ενώ σε ότι αφορά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε σε βάρος Κυπρίων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αφορούν δύο φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό.

Ο κύριος Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα την όποια παράκαμψη των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο ο Ουκρανός ΥΠΑΜ | Θα ζητήσει στρατιωτική συνδρομή εναντία στη ρωσική εισβολή ;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This