ΥΠΑΜ | Στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και η Κύπρος μετά την Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 01/03/2022 at 15:29

Η Κύπρος είναι κοντά στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Μετά τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών που κάνει τις δικές του ενέργειες προς όφελος και των Κυπρίων υπηκόων, το Υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε στα ευρωπαϊκά όργανα να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών της Ε.Ε., ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι στη διάθεση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε βοήθεια.

Η Κύπρος είναι σε θέση να προσφέρει στρατιωτικό υλικό όπως στρατιωτικές στολές, άρβυλα, άλλα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ότι άλλο απαιτηθεί κατόπιν υποδείξεως της Ε.Ε. για να σταλεί η βοήθεια και η ποσότητα που θα απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης  τόνισε την ανησυχία του για πιθανή επέκταση των συγκρούσεων σε γειτονικές χώρες και τη πιθανότητα διεύρυνσης των εχθροπραξιών, ενώ εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στην απόφαση για βοήθεια μέσω των μέτρων συνδρομής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη.

Σημειώνεται ότι άλλες μεγάλες χώρες θα στείλουν στην Ουκρανία οπλισμό και βαρύ στρατιωτικό υλικό. Τέλος, οι Υπουργοί Άμυνας των Κρατών Μελών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες για συνδρομή στρατιωτικού υλικού στις Ουκρανικές Δυνάμεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε επίσης χθες 28 Φεβρουαρίου 2022, σε τηλεδιάσκεψη Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από ελληνικής πλευράς, κατόπιν κατευθύνσεων του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν  μετά τη σύσκεψη (26/2/2022) υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130  με αμυντικό υλικό αναχώρησαν για την Πολωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό και έρχεται αμέσως μετά  της Ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης υπό τον Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ως επικεφαλής.

Η αποστολή αναχώρησε προχθές, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρεται με πτήσεις αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικών cargo στην Πολωνία, με τελικό αποδέκτη τους πληγέντες Ουκρανούς πολίτες και τους ομογενείς μας.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύει ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης | Η Ελλάδα στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This