Ζελένσκι | Σε δημοψήφισμα ο όποιος συμβιβασμός με τη Ρωσία – Σε ρωσικό κλοιό το Χάρκοβο
Defence Redefined
Published on 22/03/2022 at 12:00

Πρόθυμος να συζητήσει μια δέσμευση του Κιέβου να μην επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως ένας τέτοιος συμβιβασμός θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ουκρανικό λαό. “Κοιτάξτε, όταν μιλάτε για ορισμένες αλλαγές που μπορεί να είναι ιστορικές, δεν θα το αποφύγουμε, θα καταλήξουμε σε δημοψηφίσματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στην Ουκρανία, και πως κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα να καταφύγει σε χημικά ή βιολογικά όπλα. “Έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο παρελθόν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες λόγω του ενιαίου μετώπου του ΝΑΤΟ. Αλλά το θέμα είναι ότι είναι αληθινό”, σχολίασε.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αντρέι Ντούντα. Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέκι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συζήτησαν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ο αποκλεισμός των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο εδώ και εβδομάδες, αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να περικυκλώσουν την πόλη. Όμως, η Μόσχα επιχειρεί να πείσει πως νοιάζεται για τους πολίτες. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, Ρώσοι στρατιώτες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους μιας πόλης κοντά στο Χάρκοβο.

Τέλος, καραβάνι 21 λεωφορείων αναχώρησε από τη Ζαπορίζια με προορισμό την Μαριούπολη, η οποία και παραμένει υπό ρωσική πολιορκία.Της αποστολής ηγείται ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος και εκτιμά πως έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι διοργανωτές ελπίζουν πως τα λεωφορεία θα μεταφέρουν εκατοντάδες αμάχους στη Ζαπορίζια.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία | Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων – Συνεχίζονται οι συνομιλίες μέσω βιντεοσύνδεσης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This