Επανεκλογή για Βούτσιτς και Ορμπάν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 04/04/2022 at 12:46

Μία συντριπτική ήττα υπέστησαν η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας, αλλά και οι Βρυξέλλες από την επανεκλογή του Ορμπάν, ενώ ανάλογη επιτυχία αποτελεί και η επανεκλογή Βούτσιτς στην προεδρία της Σερβίας από τον Α’ γύρο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας με ποσοστό που ξεπέρασε το 50%. Ο βασικός αντίπαλος του Όρμπαν, Πέτερ Μαρκι-Ζάι καταποντίστηκε τόσο ως υποψήφιος πρωθυπουργός όσο και ως βουλευτής, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την εκλογική του περιφέρεια. Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν πάνω από 200 διεθνείς παρατηρητές και χιλιάδες εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα. 

Σε ότι αφορά τα της Σερβίας, την επανεκλογή του στην προεδρία της Σερβίας εξασφάλισε με το 59,3% των ψήφων ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Οι Σέρβοι κλήθηκαν να ψηφίσουν για τις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις δημοτικές εκλογές. 

Μέσα στη Βουλή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς έρχεται πρώτο και λαμβάνει ποσοστό άνω του 43% με τον συνασπισμό Ενωμένοι για τη Σερβία να ακολουθεί και τρίτο να έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Άλλα 4 κόμματα έλαβαν ποσοστό άνω του 3% και θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήρθαν σε μία χρονική περίοδο, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, η επανεκλογή των δύο ηγετών έχει μέγιστη σημασία με τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς η Σερβία και η Ουγγαρία είναι χώρες “πιο ευάλωτες” στη ρωσική επιρροή.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Ρωσία | Καταδίκη των δυτικών κυρώσεων και διεύρυνση της συνεργασίας τους

Συγκεκριμένα, τη σαρωτική νίκη του Όρμπαν δεν εμπόδισε ούτε η καλή του σχέση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε η ανοιχτή του αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όρμπαν και Ζελένσκι δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις, δεδομένης της στενής συνεργασίας Όμπραν – Πούτιν, ωστόσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση κορυφώθηκε μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έχει κατηγορήσει πολλάκις τον Όρμπαν ότι δε στηρίζει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ζητήσει από την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό Όρμπαν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν να σταματήσει η Ουγγαρία να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Το δεύτερο ήταν η Ουγγαρία να επιτρέψει τις αποστολές όπλων και να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Όρμπαν, ωστόσο, απέρριψε και τα δύο αιτήματα επειδή “είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας”. Πάντως, η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία.

Στη Σερβία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ της ήδη υπάρχουσας ηγεσίας. Ο Βούτσιτς καταδίκασε με την εισβολή των Ρώσων, αλλά δεν έλαβε κυρώσεις εναντίον της, λόγω των στενών δεσμών Σέρβων και Ρώσων, ενώ ούτε η αντιπολίτευση κάλεσε για κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με τον φόβο να μην χάσει ψήφους. Τέλος, ο πρόεδρος της Σερβίας σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην Βουλή, εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι κάποιοι ψηφοφόροι επέλεξαν κόμματα που υποστήριζαν ανοιχτά την Ρωσία. 

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΕΕ – Κίνας | Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αποτρέψουν το Πεκίνο να βοηθήσει τη Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This